Petak 16.10.2009.
19:42
Seecult

"Duša Rusije" na Kalemegdanu

Izložbu će svečano otvoriti ruski ambasador Aleksandar Vasiljevič Konuzin i direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko, a u programu učestvuje i gudački kvartet, najavio je Belef centar koji je izvršni producent čitavog događaja.

Kompanija “Gazprom njeft” radi u Srbiji nešto manje od godinu dana. Da bi Rusiju približili građanima Beograda, njeni čelnici su rešili su da im poklone jednu foto-izložbu.

Autori fotografija, Irina Stin i Anatolij Firsov već 50 godina “zaustavljaju” prelepe trenutke života, posmatrajući kroz foto-objektiv sve što čoveka nikako ne može da ostavi ravnodušnim.

Odbacujući fotošop i tehničke specijalne efekte, pomoću kojih je tako lako izraditi, kako oni kažu, “surogat istine”, ovo dvoje umetnika ističu da snaga njihovog umetničkog metoda leži u prirodi.

Njihova saradnja otelotvorena je kroz dugi niz od 30 knjiga, koje su se u različito vreme pojavljivale u Rusiji, SAD, Nemačkoj, Mađarskoj, i drugim zemljama, a predstavljaju unikatnu hroniku epohe i svojevrsnu fotografsku enciklopediju.

Neko od mudrih ljudi rekao: “Rusima je dobro, zato što oni žive u istoriji i u prirodi,” a organizatori veruju da to zapažanje može važiti i za Srbe.

Izložba će biti otvorena do 18. novembra.

2024 © - Vesti online