Sreda 14.02.2018.
19:31
Vestionline, Tanjug

Vučić podelio ordenje: Slaveći laureate, slavimo budućnost

Predsednik Srbije je u obraćanju rekao da dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, povodom Dana državnosti Srbije, Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost. 

- Isticanjem pojedinaca pokazujemo pravi put i pravimo sistem vrednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji čitav život posvetili napretku i građenju Srbije - naglasio je on u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije. 

Srbija danas, prema njegovim rečima, slaveći njih proslavlja sebe i svoju budućnost.

- Zahvaljujem se u ime Srbije i građana laureatima koji daju primer da su vredno, posvećeno, marljivo radeći najviše uradili za otadžbinu - rekao je Vučić. 

Oni koji su danas odlikovani umeli su, kaže, da daju, pomažu, trpe, vredno i marljivo rade, vole i budu tu za sve oko sebe. 

Kako je rekao, ljudske dužnosti su ono što moraš da uradiš, ako hoćeš da se zoveš čovekom, a broj onih koji su spremni da budu takvi je ono što jednu zemlju čini velikom. Srbija sutra, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se. 

Odlikovanja su uručena glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama, a obrazloženje za dobijanje ordena izložio je dekan Pravnog fakulteta i predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović.

Ordenom su odlikovani, Univerzitet u Beogradu - orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu - Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smeštaj i usvojenje "Miloševac" - Sretenjski orden prvog stepena,  Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" - Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena

Ordenja su uručena i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu - Sretenjski orden drugog stepena, Geološko zavodu Srbije - Sretenjski orden drugog stepena, Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941-1945 i 1999) - Sretenjski orden trećeg stepena, Savez inženjera i tehničara Srbije - Sretenjski orden trećeg stepena, Milan Stevović - Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena...

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.

Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić,Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Đuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mica Marković i Predrag Cune Gojković.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Jan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

2024 © - Vesti online