Sreda 14.02.2018.
15:44
Vestionline

"Samo Srbi, Grci, Jevreji i Poljaci nisu sarađivali sa nacistima"

pixabay.com
Poljaci u istom košu sa Srbima, Jevrejima i Grcima

- Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se mešati dželati sa žrtvama - rekao je on.

Poljski parlament je izglasao zakon kojim se bilo kakvo iznošenje tvrdnji o eventualnoj umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata, proglašava nezakonitim.

To je izazvalo osude širom sveta, a naročito iz Izraela i SAD.

Moravijecki je u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP rekao da tokom Drugog svetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

- Nisu postojali poljski logori smrti, nije bilo poljskog Gestapa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, bilo je potpuno suprotno tome: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, oni jedini nisu sarađivali sa Nemačkom. Jevreji su svakako najveće žrtve, ali i Poljaci su pretrpeli nezamislive nepravde - rekao je on.

On je, povodom kritika iz Izraela, rekao da bi želeo da dogovori zajednički stav Izraela i Poljske, ali da "obe strane moraju da rade na tome i da se slože oko istorijskih činjenica".

2024 © - Vesti online