Četvrtak 15.02.2018.
02:00
D. N. P. - Vesti

Džamija u Beogradu: Čekali smo je 100 godina

wikipedia.org/Missty011
U Beogradu živi više desetina hiljada muslimanskih vernika (Foto: Ilustracija)

- Nakon stotinu godina, naši vernici će imati mesto na kome će moći da se napajaju čistom i iskrenom verom - ističe Rešad Plojović, jedan od čelnika Mešihata IZuS i direktor Medrese u Novom Pazaru.

Nakon klanjanja prve džuma-namaza na bosanskom jeziku, a potom i na arapskom, vernicima se obratio i poglavar IZuS dr Mevlud Dudić.

- Ovo je otvaranje nove stranice u poglavlju muslimana u Srbiji. Posle stotinu godina, uzvišeni Alah se smilovao da mi budemo prva generacija koja će u centru Beograda boraviti u novoj božjoj kući. Ovo je mesto jedinstva, a nikako mesto razdvajanja. Nadamo se da će ovo biti odskočna daska za otvaranje islamskog centra u prestonici Srbije - naglasio je Dudić.

Osim Barjakli džamije, muslimani u Beogradu imaju još nekoliko mesdžida (mesta za klanjanje) koja su pod kontrolom suparničke Islamske zajednice Srbije (IZS) na čijem čelu su reis Sead Nasufović i braća Jusufspahić.

Obe islamske zajednice već duže vremena traže lokaciju i dozvolu za izgradnju velike džamije s minaretom i islamskog centra u Beogradu gde, kako tvrde, živi i radi više desetina hiljada muslimanskih vernika.

2024 © - Vesti online