Sreda 14.02.2018.
16:11
b92.net, Vestionline

SAD na udaru: "Budi" se supervulkan?

pixabay.com
Naprezanje vulkana je normalna pojava

Naučnici navode da se vulkani usled pritiska fizički "istežu", odnosno "naprežu" i da, uprkos tome što ova pojava sama po sebi nije opasna, može tokom godina da doprinese nastanku važnijih promena. 

Geolozi Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu "Yellowstone Caldera Chronicles" da ovo fizičko naprezanje utiče na menjanje oblika vulkana. 

- Vulkani se naprežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti, promene u pritisku koji vrši magma, menjanje količine vode u obližnjim jezerima... - navode autori. 

Tehnologija se koristi za detektovanje promena u vulkanskom istezanju manjih od širine atoma vodonika, prenosi Dejli mejl. 

Pritisak se meri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osetljive senzore koji mere nagib i naprezanje. 

Promene ne moraju da budu drastične da bi ih naučnici primetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao "deseti deo milionitog dela širine ljudske vlasi". 

Ipak, ove promene vrlo su bitne jer vremenom mogu da dovedu do značajnih posledica. 

- Čak i najmanja pomeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja. Srećom, poslednja merenja ukazuju na to da nema razloga za brigu - navodi se u izveštaju naučnika. 

2024 © - Vesti online