Sreda 14.02.2018.
13:59
b92.net, Vestionline

Dug raste: Americi se ne piše dobro

Tanjug/AP
Donald Tramp ne spušta nos iz oblaka

Deficit će tako biti na 101 odsto američkog BDP, procena je Nadzornog odbora za prognozu saveznog budžeta. Sadašnji dug zemlje iznosi rekordnih 20,6 biliona dolara - najviši nivo posle Drugog svetskog rata. 

Ukoliko se ne promene važeći zakoni, budžetski deficit će nastavit rapidno da raste i povećaće se u narednih 30 godina pri čemu bi rupa mogla da dostigne i 150 odsto BDP do 2047. godine, objavila je Kongresna kancelarija za budžet. 

Prema novom budžetu, predsednik Donald Tramp traži rekordnih 686 milijardi dolara za Pentagon, što je povećanje od 13 posto u odnosu na budžet 2017. godine. 

- Imaćemo daleko najjaču vojsku koju smo do sada imali - rekao je Tramp, dodajući da će se brinuti "o vojsci kao što to nikada ranije nije bilo". 

I kreditne agencije su zabrinute zbog rastućeg duga

Mudis je upozorio da bi mogao da smanji kreditni rejting jer ni usaglašena poreska reforma, tvrde, neće mnogo toga promeniti. 

Takođe, kineska Dagong Global Credit Rating smanjla je američki rejting sa A na BBB+, stavljajući ekonomiju SAD na nivo sa Peruom, Kolumbijom i Turkmenistanom.

2024 © - Vesti online