Sreda 14.02.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Problemi zbog gužve u saobraćaju

pixabay.com
Veliki broj automobila pravi gužvu na ulicama Los Anđelesa

Prema istraživanju koje je sproveo Saobraćajni institut Univerziteta Kalifornija, u periodu od 2000. do 2015. broj privatnih automobila u južnoj Kaliforniji porastao je sa 1,7 na 2,4 po domaćinstvu. 

Studija otkriva i da je rast broja vozila po domaćinstvu veći kod doseljeničkih porodica i stanovnika sa niskim primanjima. 

Inače, vlasti u južnoj Kaliforniji, koja obuhvata i grad Los Anđeles, dosta investiraju u razvoj sredstava javnog saobraćaja, kako bi se smanjile gužve na putevima u tom delu zemlje. 

Od 1990. godine do danas izgrađeno je više od 160 km lake i teške gradske železnice.

Pored toga, regionalna železnička mreža u južnoj Kaliforniji u istom periodu je uvećana za preko 850 km nove pruge. 

Uprkos svemu tome, stanovnici ovog dela zemlje nedovoljno koriste sredstva javnog prevoza, pa je njihova popunjenost u 2017. bila na najnižem nivou u poslednjih 8 godina. 

- Danas javni prevoz u Los Anđelesu i okolini koristi relativno uzak krug stanovništva, iako se oni redovno voze javnim gradskim saobraćajem. Da bi se osigurala zdrava budućnost saobraćaja u ovom delu Kalifornije, potrebno je obrnuti stvari i nastojati da se baza redovnih putnika znatno proširi, pa makar oni koristili autobuse i vozove samo povremeno - ističu autori studije.

2024 © - Vesti online