Utorak 13.02.2018.
12:22
blic.rs, Vestionline

Student drži u rukama sudbinu Anglele Merkel?

facebook.com/Kevin Kühnert
Planira da "uzdrma" nemačku političku scenu: Kevin Kinert

Ukoliko uspe u nameri da osujeti ideju o velikoj koaliciji, osetljivoj konstrukciji o kojoj su se prošle nedelje dogovorili konzervativci, okupljeni oko Angele Merkel, i Socijaldemokratska partija (SPD), Kevin Kinert, 28-godišnji student iz Berlina i vođa podmlatka Socijaldemokratske partije, ući će u istoriju kao čovek koji je okrenuo nemačku politiku naglavačke.

Iako je javnost u sredu obaveštena da su pregovori manje-više završeni, dogovor o velikoj koalciji ni izbliza nije postignut.

U narednih nekoliko nedelja, drama će se nastaviti, jer je 464.000 članova SPD pozvano da glasaju o koaliciji. Kinert je vođa pokreta #NoGroKo (GroKo skraćeno od "Große Koalition", velika koalicija), čija je misija da spreči ono za šta veruje da bi bilo katastrofalno i za njegovu partiju, i za nemačku demokratiju.

Ukoliko u tome uspe, najduži mandat jednog evropskog lidera posle 12 godina biće najverovatnije okončan.

- Verujemo da bi bilo veoma opasno kada bi SPD ponovo ušao u koaliciju s konzervativcima - izjavio je Kinert u ekskluzivnom intervjuu dan nakon objave navodnog sporazuma.

Merkelova je ključne ministarske resore SPD, uključujući i finansije, spoljne poslove i rad prepustila socijaldemokratama, a rukovodstvo SPD, uključujući i predsednika Martina Šulca, bili su oduševljeni.

Ovo, međutim, ne važi za Kinerta, koji je tvitovao da je "užasnut" rezultatom.

- Finansije su, naravno, ključni resor u svakom kabinetu, ali je kancelar i dalje iz Hrišćansko-demokratske partije i nijedna odluka koju ona ili njeni ministri ne budu želeli neće moći da prođe - rekao je on.

Kevin Kinert na čelu SPD

Kinert se pojavio na političkoj sceni nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji prošlog meseca, kada su Zeleni, Slobodne demokrate (FDP) i konzervatinva alijansa CDU-CSU Angele Merkel odustale od ideje o formiranju koalicije.

Šulc, koji je prvobitno nepokolebljivo tvrdio da mesto partije, koja je u anketama zabeležila rekordno mali broj pristalica (20,5%), može biti samo u opoziciji, promenio je mišljenje i rekao da je SPD spremna za pregovore.

- Socijaldemokratska partija je naišla na veliko odobravanje kada smo najavili da svoju ulogu u naredne četiri godine vidimo u opoziciji. Sada je s tim očigledno gotovo i mislim da je to ogromna greška - rekao je Kinert.

Kinert je svestan da ga danas vide kao budućeg vođu SPD. Takođe je svestan obaveze koja mu istorijski pripada - portret Ota Velsa, vođe SPD koji se suprotstavio nacistima u govoru u parlamentu 1933. godine, takođe je među portretima koji krase zidove sedišta stranke.

Zbog toga veruje da bi SPD trebalo da bude glavna opoziciona stranka u Bundestagu, a ne krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD).

Prošlog meseca, na konferenciji partije u Bonu, na kojoj je oko 600 delegata SPD tesnom većinom izglasalo nastavak pregovora o velikoj koaliciji, Kinert je održao govor u kome je istakao da je iscrpljeno sve što je nekada spajalo CDU i SPD.

- Da smo pivnica, mogli bismo da kažemo da Unija već godinama stavlja svoje pivo na račun kod nas - rekao je on.

Posle konferencije u Bonu, partiji se pridružilo 25.000 novih članova kako bi mogli da glasaju.

- Preplavljeni smo imejlovima, tvitovima i porukama podrške ljudi koji žele da nam pomognu. Oduševljeni smo povećanjem broja članova - kaže on.

Ma šta se desilo četvrtog marta, kada će biti objavljeni rezultati glasanja putem pošte, teško da će Kinertova zvezda skoro izbledeti.

Ko je Kevin Kinert?

Izgleda mlađi nego što jeste, obožava vindjakne s crnim kapuljačama, fudbal i karling. Kao redovan gost tok-šou emisija, ne može da prođe ulicom, a da ga neko ne zamoli da se slika s njim. Svi žele selfi s čovekom koji je rešen da Merkelovoj kaže “ne”.

Kevin Kinert je vratio ugled imenu Kevin, koje u Nemačkoj važi za ime koje nose manje sposobna deca i neobrazovani roditelji.

Roditelji su mu dali ime po fudbaleru Kevinu Kiganu, koji je igrao za “Hamburger športferajn” između 1977. i 1980. godine.

Tada su hiljade Nemaca dobile ime po njemu, ali je ipak najviše novih “Kevina” rođeno posle Kinertovog rođenja, odnosno posle prikazivanja američkog filma “Kevin: Sam u kući”.

Jedan berlinski duet objavio je pesmu pod naslovom “Kevini”: “ Znajte da će stvari krenuti nabolje kada dobijemo prvog kancelara po imenu Kevin.”

2024 © - Vesti online