Utorak 13.02.2018.
08:02
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 13. februar

EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI
Poznati "ćelavac" Pjerluiđi Kolina danas puni 58 godina

Pjerluiđi Kolina

13. februara 1960. godine u Bolonji je rođen Pjerluiđi Kolina, popularni "ćelavac", verovatno vrlo dobar finansijski savetnik, ali zvanično najbolji fudbalski sudija u poslednjoj deceniji, ako ne i u istoriji. Delio je pravdu na svim najvažnijim fudbalskim događajima, izmedu ostalih sudio je nezaboravno finale Lige šampiona 1999. izmedu Mančester Junajteda i Bajerna, kao i finale Svetskog prvenstva 2002. izmedu Brazila i Nemačke. Sa aktivnim suđenjem prestao je pre osam godina.

Bogdan Tanjević

13. februara 1947. godine rođen je Bogdan Tanjević, jedan od najuspešnijih jugoslovenskih košarkaških stručnjaka. Trenersku karijeru je počeo sa „studentima" Bosne sa kojima je osvojio dve titule prvaka Jugoslavije i Kup šampiona. Sa reprezentacijom Jugoslavije je stigao do „srebra" na EŠ 1981. Vodio je mnoge italijanske i francuske klubove, kao i podgoričku Budućnost. Bio je selektor Italije kad su „azuri" 1999. godine bili prvaci Evrope. Punih 11 godina bio je selektor reprezentacije Turske koju je vodio do svetskog "srebra", a prethodne dve godine sedeo je na klupi Crne Gore.

Jugoslavija - Meksiko 2:1

13. februara 2002. godine, golovima Mateje Kežmana u 37. i Save Miloševića u 44, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je u Finiksu (SAD) u prijateljskoj utakmici savladala Meksiko sa 2:1. Pogodak za rivala "plavih" postigao je Mendoza u 75. minutu. Inače, bio je ovo prvi susret u kojem je samostalno kao selektor državni tim vodio Dejan Savićević.

2024 © - Vesti online