Utorak 13.02.2018.
13:30
K. M.

Radost mirisa i ukusa

R. Mačković
Folklorna grupa iz Lazarice

Šesti po redu festival održan je u sidnejskom parku Tumbalong u Darling harboru. Ovogodišnja tema festivala, koji odavno privlači pažnju ne samo naših zemljaka, već i članove drugih zajednica, bila je - hrana.

Za posetioce, organizatori su pripremili i raznovrsni kulturno-umetnički program, u kome su pored folklornih grupa iz Sidneja, Melburna, Adelejda, Kvinslenda i drugih gradova, učestvovali i gosti KUD-a Riznica iz Kraljeva.

U muzičkom programu učestvovali su lokalni muzički bendovi Masala, Crni voz, mladi bend Nasleđe i drugi.

I ove godine održano je tradicionalno takmičenje sa šestoricom učesnika, koji su imali zadatak da pojedu što više ćevapa za trideset sekundi.

Među tridesetak štandova, koje su zainteresovani mogli da obiđu, bili su članovi australijskog arheološkog tima sa sidnejskog univerziteta, koji sa srpskim kolegama radi na iskopavanju palate iz kasnog antičkog perioda u Glacu, u okolini Sremske Mitrovice.

Posetioci su mogli da se raspitaju i saznaju o arheološkom nalazištu Glac, gde je rimski imperator Maksimijan podigao zdanje za svoje roditelje. Štandove su imali i mali biznisi iz srpske zajednice sa suvenirima, odećom, knjigama...

Naravno, najbrojniji su bili štandovi sa hranom - roštiljem, krofnama, palačinkama, jelima iz kotlića, bila je tu i "biblioteka" odnosno bar sa srpskim pivima.

Zbog velikih vrućina u Sidneju u subotu, mnogi posetioci su spas potražili pod velikom šatorom.
Festival su između ostalih posetili i ambasador Srbije u Kanberi gospodin Miroljub Petrović, episkop australijsko-novozelandski Siluan, predstavnici konzulata Srbije u Sidneju i drugi gosti. Manifestacija je završena u nedelju predveče uz tradicionalno veliko srpsko kolo.
 

2024 © - Vesti online