Ponedeljak 19.07.2010.
20:02
Tanjug

Minsk: Srpska firma gradi poslovni centar

Čičuk je za "Magazin Biznis" rekao da "Astra" ima nameru da učestvuje u realizaciji još jednog velikog projekta u Belorusiji - "Minsk sitija" čija je predračunska vrednost oko sedam milijardi dolara, a ta srpska kompanija planira da na tim projektima angažuje nekoliko hiljada inženjera i radnika iz Srbije.


Kompanija "Astra Invest", koja posluje u okviru "BK Grupe", potpisala je 27. maja 2009. godine, u Minsku ugovor sa beloruskom kompanijom "Belinte-Roba" za izgradnju poslovno-stambenog centra "Vivaldi" u prestonici Belorusije, u vrednosti od 107 miliona dolara, koji će imati površinu 76.000 kvadratnih metara.


Otpravnik poslova beloruske ambasade je preneo da su i druge srpske kompanije zainteresovane za investiranje u Belorusiju.


"Znam da su za izgradnju i investicije u Belorusiji zainteresovane kompanije Delta holding, PSP Farman, MK grupa i Cepter", rekao je Čičuk i napomenuo da je "Cepter" u Minsku već otvorio banku, što govori o ozbiljnosti namera te kompanije.


Odgovarajući na pitanje kakvi su Srbi investitori, Čičuk je rekao da su srpski investitori, kao i svi ostali ulagači, pragmatični i poslovni.


"To je i razumljivo. Oni preuzimaju na sebe veći rizik i obaveze, nego kad bi, jednostavno, deponovali novac u banku. Ali, to su ljudi koji kao niko drugi unapređuju ekonomiju i zato zaslužuju svako poštovanje", smatra Čičuk.


Komentarišući ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije, beloruski diplomata je ukazao da u proteklih nekoliko godina postoji dobra dinamika razvoja spoljne trgovine, a u ovoj godini može se očekivati trgovinska razmena od oko 100 miliona dolara.


Čičuk smatra da je za dalje poboljšanje saradnje potrebno usavršiti procedure za međusobnu isporuku robe: od sertifikacije, preko carinskih procedura do različitih drugih kontrola robe.

2024 © - Vesti online