Nedelja 11.02.2018.
17:31
Vestionline, Tanjug

Vučić dolazi, a niko ne reaguje: Gde su sada "šatoraši" i "domoljubi"?

EPA/Antonio Bat
Burne reakcije uoči Vučićeve posete Zagrebu: Kolinda Grabar Kitraović i Aleksandar Vučić

U međuvremenu, hrvatska predsednica je u Srbiji boravila dva puta, jednom kada je sa Vučićem, tada premijerom, obišla hrvatsku manjinu u Vojvodini, a drugi put, kada je u Beogradu prisustvovala inauguraciji Vučića, nakon što je izabran za predsednika Srbije. 

Nisu manjkali ni susreti predsednika Vučića sa premijerom Andrejem Plenkovićem, ali su se ti formalni ili neformalni susreti događali uvek na nekom forumu ili konferenciji, van Hrvatske i van Srbije. 

U tri godine u Hrvatskoj je umesto Socijaldemokratske partije bivšeg premijera i bivšeg predsednika te stranke Zorana Milanovića, na vlast došla desno orijentisana Hrvatska demokratska zajednica, čiji je osnivač ratni predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. 

Vučić, tadašnji premijer, boravio je u Zagrebu pre tri godine na inauguraciji predsednice Kolinde Grabar Kitarović i to, čini se, tada nikome nije smetalo, pa ni HDZ-u, stranci bliskim desničarskim udruženjima i udruženjima veterana. 

Pre tri godine, naime, na čelu HDZ-a bio je Tomislav Karamarko, koji je podržavao Kolindu Grabar Kitarović, a s njim i udruženja veterana, koji su tada svoje delovanje uglavnom usmeravali protiv vlade tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. 

Portal Index.hr piše da je danas HDZ udaljeniji od predsednice, a premijer i lider te stranke Andrej Plenković i neki njegovi ministri nisu se pozitivno izjasnili o Vučićevom dolasku. 

Upravo zbog tog nejedinstva u hrvatskom državnom vrhu, ocenjuju hrvatski analitičari, nastala je gotovo histerija, a događaju se najbizarnije stvari - građani se pozivaju da ne napuštaju stanove, da na trasi kojom će se kretati eskort šefa srpske države na zgradama budu spuštene roletne, a sve da bi mu se stavilo do znanja da nije dobrodošao. 

Pre tri godine pak tadašnji premijer, a danas predsednik Srbije uz mnogo manje problema stigao je u Zagreb. Vučić je čak s Miloradom Pupovcem prošetao samim centrom Zagreba i položio venac na spomenik Nikole Tesle. Potom je obišao pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu. 

Dan uoči sutrašnjeg dolaska Vučića u Zagreb i svih prethodnih dana od kada je predsednica Grabar Kitarović saopštila da je predsednika Srbije pozvala u zaničnu posetu, tenzije u Hrvatskoj rastu, a sve s ciljem ne bi li srpski predsednik odustao od dolaska ili Grabar Kitarović bila prinuđena da ponovo otkaže posetu šefa susedne države. 

Udovice veterana i udruženja veterana su najavili proteste koje im je policija odobrila, dok portal Index.hr pita gde su danas "šatoraši", koji su 555 dana protestovali zbog hrvatskog ministra branitelja i, kako kažu, vukovarskog heroja Freda Matića. 

"Sutra u Zagreb stiže Aleksandar Vučić, srpski predsednik koji je 1995. proglašavao Glinu srpskom teritorijom, a od toga nije odustao ni pet godina nakon toga, kad je u srpskoj Skupštini celi niz hrvatskih gradova proglasio srpskima. Ali, s obzirom na to da je sada na vlasti HDZ, a ne SDP, kao u vreme kad im je ministar bio Predrag Fred Matić, šatoraši su netragom nestali", navodi portal.

Iako se predstavljaju kao žestoki domoljubi koji brane tzv. vrednosti Domovinskog rata, "šatoraši" su, primećuje Index, umuknuli nakon što je predsednica Grabar Kitarović, koja je u više navrata posećivala šator demonstranata u Savskoj tokom tih protesta, pozvala Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Zagrebu. 

Prema Indexu, nijedan od vođa protesta šatoraša nije želeo sada da komentariše posetu Vučića, izgovarajući se zauzetošću drugim poslovima. 

A bivši ministar branitelja Fred Matić za sve krivi predsednicu Grabar Kitarović, nazivajući je "ženom improvizacije" I "hodajućim skandalom". 

- Mi tražimo podatke o nestalima, a Srbija tvrdi da nema te podatke. Ako Vučić sad donese nešto od toga, onda će dokazati da je lagao. A ako ne donese, zašto onda uopšte dolazi? - zapitao se Matić u razgovoru za Index. 

2021 © - Vesti online