Nedelja 11.02.2018.
01:30
Vestionline

Evo kako da se rešite glavobolje na prirodan i zdrav način

pixabay.com
Rešite se glavobolje prirodnim putem

Za početak jako je važno napomenuti kako je jedan od najčešćih uzroka glavobolje dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo iz tog razloga svi koji pate od čestih glavobolja dnevno bi trebalo u organizam da unesu najmanje 1.5 l tečnosti, odnosno vode.

Ako, nakon što ste hidrirali vaš organizam, i dalje osećate glavobolju, pokušajte s oblogama. S obzirom na činjenicu kako, u slučaju glavobolje, nekome više odgovaraju tople, a nekome hladne obloge, skladno tome ćete i postupiti. Ako vam više odgovaraju tople obloge, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrejanu lanenu krpu, lezite i pokušajte se opustiti.

Ako vam pak više odgovaraju hladne obloge, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnoj rolni i pokušajte se opustiti.

Kada je reč o prirodnim lekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lek od krompira za koji ste zasigurno puno puta čuli. Krompir se koristi kao sredstvo za masažu i to tako da ga presečete na pola i njime trljajte čelo i slepoočnice sve dok se ne osuši.

Protiv glavobolje takođe može biti efikasna i masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korena palca i kažiprsta. Ova mesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze.

Eterična ulja su poznata kao prirodni lekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente je izuzetno učinkovito. Sve što treba da napravite je da nežno utrljate nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i slepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju. Takođe možete na papirnu maramicu staviti 5-6 kapi eteričnog ulja lavande, a potom maramicu s vremena na vreme pomirisati kako biste ublažili bol.

Znamo kako čajevi blagotvorno deluju na razne bolesti, a kada je glavobolja u pitanju povremeno pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina. Za pripremu čaja potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Čaj ostavite da odstoji 10 minuta, potom procedite i popijte.

Za pripremu crnog čaja takođe vam je potrebna jedna čajna kašičica čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samlevena karanfilića. Čaj ostavite da odstoji 5 minuta, potom procedite i popijte dok je još topao.

2024 © - Vesti online