Subota 10.02.2018.
04:00
B. Miličić - Vesti

Vuka ni videli, ali se carski gostili

D. Višić
Na Kozari: Dalibor Višić (četvrti zdesna u drugom redu)

On je u subotu bio na Ozrenu gde je 18. put organizovana manifestacija Vučji dani na Ozrenu gde se okupilo oko 1.000 lovaca sa svih strana. U nedelju je već stigao na Kozaru gde je održana manifestacija Dani zime na Kozari gde je takođe bilo više od 1.000 članova više lovačkih udruženja iz ovog dela Republike Srpske.

Ugledali srne

- Na Ozrenu je bilo lepo, ali je sneg koji je stalno padao napravio probleme organizatorima, pa se postavljeni šator urušio pod teretom snežnog pokrivača. Snežno vreme je uticalo da se prvog dana hajke na vuka, u subotu, išlo u lov samo sat i po vremena i koliko znam niko ništa nije ulovio, nego smo videli samo nekoliko srna. Po povratku iz kratkotrajnog lova nastavljeno je veselje uz pesmu i svirku, i naravno bogatu trpezu - kaže Dalibor Višić.

D. Višić
Dogovor pe hajke: Lovci na Ozrenu

On kaže da je na Ozrenu očekivao mnogo više od lova, ali loše vreme je učinilo svoje. Malo se začudio što je za večernje druženje uz pevače i svirače domaćin manifestacije Vučji dani na Ozrenu naplaćivao ulaz od 25 KM. Očigledno je da je to, uz bogatu lovačku tombolu, bio način da organizatori, među kojima je i Lovačko udruženje Fazan iz Doboja, pokriju troškove organuizacije ove turističko-privredne manifestacije.

D. Višić
Lovački kotlić: Probali mnogi posetioci

Akcija za ceo život

Prošle godine su u hajci na vuka na Ozrenu lovci imali mnogo više sreće i uspeha jer su uspeli da ustrele čak šest vukova. 

D. Višić
Radoslav Zec

Među učesnicima hajke na vuka na Ozrenu bio je i Radoslav Zec, član Lovačkog udruženja Zmijanje iz Banjaluke.

- Za nas lovce hajka na vuka je jedan od najuzbudljivijih doživljaja i to je akcija koja se pamti za ceo život. Imao sam sreću da sam 2008. godine ubio vuka. Ovog puta na Ozrenu je bilo mnogo snega i verovatno je zbog toga bilo manje od očekivanog i prijavljenog broja lovaca. Išlo se u lov na vuka, ali prvog dana niko nije ništa ulovio - kaže Radoslav Zec.

U nedelju je na Kozari 12. put organizovana manifestacija Dani zime na Kozari koja je okupila više od 1.000 lovaca sa svih strana i skoro deset puta toliko posetilaca i izletnika na Mrakovicu.

Među 10 lovačkih udruženja koji su organizatori ove manifestacije, bili su i članovi Lovačkog udruženja Srndać iz Omarske.

Najinteresantniji deo ovog druženja lovaca na Kozari bilo je takmičenje lovačkih udruženja u pripremi lovačkog kotlića. Vredni organizatori Dana zime na Kozari spremili su više od 1.000 obroka koje su činili lovačka čorba, lovački pasulj i čaj za svoje članove i posetioce.

Srndać skuvao dva kazana čaja

- Kao jedan od organizatora Dana zime na Kozari pripremili smo dva kazana vrućeg čaja i po kazan čorbe i pasulja za sve posetioce. S obzirom na dobru posetu i pravi zimski ugođaj sa dosta snega, mislim da smo uradili pravu promociju planine Kozare, Nacionalnog parka Kozara i cele regije Potkozarja. To potvrđuje i 25 autobusa posetilaca iz banjalučke i prijedorske regije - ističu članovi Lovačkog udruženja Srndać iz Omarske.

Pola metra snega

Po snegu dubokom skoro pola metra bilo je interesantnih sadržaja sportsko-rekreativnog tipa, ali su se mnogi sa decom odlučili za skijanje i sankanje. Svi koji su u nedelju došli na Mrakovicu uživali su u pravom zimskom ambijentu. Procene govore da je u nedelju na Kozari bilo oko 10.000 posetilaca što znači da ova manifestacija predstavlja najbolji način promocije zimskog turizma u ovom delu Krajine. Bilo je i sportsko-rekreativnih takmičenja u kojim je učestvovalo devet ekipa, a u pripremi hrane čak 30 ekipa.

 

2024 © - Vesti online