Subota 10.02.2018.
01:00
B. B. - Vesti

Roditelje zadužiti za jezičku integraciju

pixabay.com
 

Andrea Gmur, poslanica CVP -a iz Lucerna objasnila je to potrebom da deca stranaca pre polaska u predškolske ustanove moraju da savladaju neki od službenih jezika, a to se može postići obavezivanjem roditelja da decu šalju u grupe za učenje jezika kroz igru.

Roditelji koji se opiru ili odbijaju da potpišu takav sporazum, mogu da računaju sa sankcijama prema Zakonu o migrantima.

Cilj ovog predloga je da se skine veliki teret integracije dece stranaca sa nastavnog osoblja, a da se roditelji na drugoj strani više obavežu - čak i finansijski, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju, objasnio je predsedavajući ove partije Gerhard Pfister.

CVP smatra takođe i da roditelje treba novčano kazniti ako izostaju sa informativnih sastanaka u školi.

Pored kantona i opština i od federacije se očekuje da obezbedi uslove za ovu inicijativu, rekla je poslanica Nacionalnog veća. U nekim kantonima, kao u Bazel-landu i St. Galenu, CVP će se staviti akcenat na zahteve za rano podsticanje učenja jezika.

Autonomija nastave

Nastavnicima će tako ostati znatno više vremena za bavljenje pedagoškim radom, stoji u dokumentu CVP-a. Ujedno se naglašava da obrazovanje ne sme da bude ispolitizovano, nego da politika treba da ostane u svojim okvirima i utvrđuje standarde kvaliteta, ali ne i da se meša u operativna pitanja škola. Obrazovne ustanove treba da zadrže autonomiju, a nastavnici slobodu u metodama, zahteva CVP.

2024 © - Vesti online