Subota 10.02.2018.
08:10
Z. M. - Vesti

Kumče sreo posle 20 godina

Eparahija austrijsko-švajcarska
Vladika Andrej i Marko u Kaselu

Vladika je služio liturgiju povodom svoje prve kanonske posete ovom drevnom nemačkom gradu i u hramu je posle više od 20 godina sreo svoje kumče Marka iz Rijeke.

Eparahija austrijsko-švajcarska
Vladika Andrej i Marko nekad

U toku nesrećnog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, episkop Andrej je, tada kao jeromonah Marku postao kum u Šimanovcima kraj Beograda. Kumče Marko se posle rata sa majkom preselio u Nemačku i u međuvremenu u Kaselu završio školu.

Episkopu su inače sasluživali starešina hrama jerej Aleksandar Perković, đakoni Aleksandar Sekulić i Goran Avramović, a u oltaru su prisluživali čteci Nebojša Kaitović iz Bohuma i braća Lazar i Arsenije Janjić iz Kasela.

U toku liturgije osveštan je ikonostas u hramu Svetog kneza Lazara. Na kraju službe, sa posebnim emocijama episkop se prisetio detinjstva koje je provodio nadomak Kasela, u gradiću Varburg odakle potiče njegova majka Marijana.

Istog dana, sasvim iznenadno, vladika Andrej je saznao da se, u isto vreme, novi dijecezan Ruske pravoslavne crkve u Nemačkoj, arhiepiskop Tihon (Zajčev) nalazi u Kaselu, tako da su se dva episkopa pred ruskim hramom bratski zagrlili i zajednički blagoslovili narod.

Deca pripremila program

Posle liturgije deca polaznici veronauke i srpske škole, zajedno sa roditeljima priredili su episkopu prigodan kulturno-umetnički muzički program. U parohijskoj sali je, takođe, priređena praznična trpeza hrišćanske ljubavi, trudom crkvene opštine Kasel i parohijana, na čelu sa popadijom Jovanom.




 

2024 © - Vesti online