Petak 09.02.2018.
12:59
b92.net, Vestionline

Zeman i Babiš jednoglasni: Ostajemo u EU

EPA/Martin Divisek
Zastava EU u sred Praga

Povodom nastojanja češke ksenofobne antiislamske nacionalističke stranke "Sloboda direktna demokratija" potpredsednika Donjeg doma Parlamenta, Tomija Okamure da se u zakone Češke unese mogućnost opšteg referenduma, kako bi on hitno organizovao referendum o EU i "Čegzitu", Babiš je izjavio da to "apsolutno ne dolazi u obzir". 

- To je "No go" i sigurno nikada nećemo pristati jer smatramo upravo suprotno: da možemo da u EU igramo bitniju ulogu nego u prošlosti. Sigurno ćemo se boriti za to da Evropski savet ima suštinski veći uticaj nego Evropska komisija - kazao je Babiš novinarima. 

Taj tajkun prehrambene i hemijske industrije, razmatrao je s predsednikom pregovore o novom pokušaju sastavljanja vlade.

Babiševa stranka ANO je na oktobarskim izborima osvojila skoro trećinu glasova, ali njegova prva manjinska vlada nije sredinom januara dobila poverenje parlamenta jer ostalih osam stranaka ne želi premijera pod krivičnim postupkom. 

Taj postupak se protiv Babiša vodi jer je za svoju farmu "Rodino gnezdo" na prevaru izmamio dva miliona evra dotacija EU. Posle istrage biroa EU za suzbijanje prevara OLAF, Češka taj novac mora da vrati u zajedničku evropsku kasu. 

- Predsednik mi ne postavlja rok za pregovore o vladi u ovom drugom pokušaju, naravno pod uslovom da se vode pregovori. Neće insistirati ni na 101 potpisu poslanika, ali zamišlja da ćemo, ako sastavimo vladu, imati većinu prisutnih poslanika - kazao je Babiš. 

Češki Ustav i zakon ne utvrdjuje koliko dugo mogu da vladaju premijer i vlada u ostavci, te nema zakonskih smetnji da to provedu i ceo četvorogodišnji mandat.

2024 © - Vesti online