Petak 09.02.2018.
10:56
Vestionline

Marinin Pokret za žensku košarku sve snažniji

Promo (Ivica Veselinov)
Ivanka Gajić i Marina Maljković

Primarne ciljeve koje je Marina Maljković zacrtala uspela je da ispuni, a to su masovnost i besplatni treninzi. Međutim, na tome nije želela da se zaustavi, već da planski dalje razvija celu priču. Da bi rad sa devojčicama koje vole košarku bio što efikasniji i kako bi se iz kvantitenta dobio potreban kvalitet, neophodno je da u njihov trenažni proces budu uključeni edukovani treneri. Iz tog razloga Pokret za žensku košarku potpisao je protokol o saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla", čime su obezbeđene stipendije i stručno usavršavanje za trenere koji bi trebalo da podignu nivo stručnog rada.

- Izuzetno sam zadovoljna postignutom saradnjom i činjenicom da Pokret za žensku košarku ima podršku jedne ovakve, sportski profilisane visokoobrazovne ustanove. Posao koji smo započeli sa Pokretom za žensku košarku je rad na duge staze, a saradnja sa Fakultetom za sport na Novom Beogradu je jedna od strateških tačaka koja će nam u značajnoj meri doprineti da pokušamo da pomognemo ženskoj košarci u Srbiji da se podigne na viši nivo. Ideja je i da se osim trenera stipendiraju i najperspektivnije mlade košarkašice, jer vrhunski sport zahteva obrazovane sportiste. Sledeće godine je Evropsko prvenstvo za žene u Beogradu i to moramo da iskoristimo na najbolji mogući način kako bismo stekli uslove za dalju ekspanziju ženske košarke u Srbiji - rekla je Marina Maljković.

Prof. dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji istakla važnost dobrog stručnog rada i kvalitetnih trenera u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

- To se možda najbolje vidi upravo na primeru Marine Maljković. Sa bazom od samo 1400 registrovanih košarkašica ona je svojim znanjem, talentom i predanim radom dovela Srbiju do zlata na Evropskom prvenstvu 2015. godine, pobedivši u finalu Francusku koja je imala 270.000 košarkašica. Najveći uspesi naše ženske košarke su vezani za njeno ime i zato nam je velika čast što ćemo biti u prilici da sarađujemo. Sa zadovoljstvom smo podržali Pokret za žesnku košarku, jer to je pokret koji zbog svog koncepta ima ne samo sportsku, već i širu društvenu vrednost. Sa zadovoljstvom podržavamo projekte koji za cilj imaju razvoj sporta u Srbiji o čemu najbolje svedoči podatak da stipendiramo preko 40 vrhunskih sportista Srbije. Uverena sam da će naša saradnja biti uspešna i da ćemo za nekoliko godina kroz konkretne rezultate moći da vidimo plodove našeg zajedničkog rada - zaključila je prof. dr Ivanka Gajić, nekadašnja košarkašica Voždovca i Partizana.

2024 © - Vesti online