Četvrtak 08.02.2018.
15:58
Vestionline, Tanjug

Opozicija se sastala sa Hanom, Obradović i Radulović nisu pozvani

Tanjug
Lideri opozicionih stranaka posle sastanka sa Johanesom Hanom

Sastanku sa Hanom prisustvovali su predsednik DS Dragan Šutanovac, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider PSG Saša Janković, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik SDS Boris Tadić i lider Nove stranke Zoran Živković. 

Kako su novinarima rekli predstavnici opozicije, sa Hanom su razgovarali o strategiji EK za Zapadni Balkan, odnosu vlasti prema opoziciji, vladavini prava i slobodi medija. 

Lider DS Dragan Šutanovac kaže da je pozitivno što je EU donela strategiju za Zapadni Balkan, ali je ukazao da se u Srbiji ne sprovode reforme i da "kaskamo za Evropom". 

- Razgovarali smo o geostrateškom položaju u regionu, KiM, BiH i da u Srbiji moraju da se sprovode reforme, bez obzira na velike probleme. Pored standardnih pitanja koji se tiču ljudskih prava, stanja u medijima naglasili smo da ne postoji dijalog, čak ni u parlamentu - rekao je Šutanovac. 

Boris Tadić (SDS) je novinarima preneo da je na sastanku otvorio pitanje koje se tiče "veze između organizovanog kriminala i političke elite u Srbiji". 

Tadić je rekao i da je ubistvo Olivera Ivanovića pripremano u medijskom smislu i dodao da želi ozbiljnu istragu.

Hanu je rekao i da opozicija doživljava napade od Aleksandra Vučića koji smatra da oni, kada se obrate EU, "cinkare i kritikuju zemlju". "EU nije inostranstvo za nas, mi smo zemlja u procesu integracija", podvukao je Tadić. 

Predsednik LDP Čedomir Jovanović kaže da je opozicija imala "uobičajen" sastanak i da je na njemu bilo reči o novoj strategiji EU i uslovima koji se nalaze pred Srbijom kako bi završila proces evropskih integracija.

- Što se tiče LDP smatramo da je neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom, stabilizovati Bosnu, ubrzati ekonomske reforme i staviti tačku na instant krize koje potpuno uništavaju odnose u društvu, a odgovornost za to je u velikoj meri na vlasti, ali i na nama iz opozicije - rekao je Jovanović.

On je dodao da LDP daje punu podršku dijalogu koji se vodi sa Prišstinom i nastojanjima da se postigne pravno obavezujući sporazum što je, kako kaže, predulsov ključnog iskoraka u procesu evropskih integracija.

Na pitanje da li je bilo reči o vladavini prava i slobodi medija, Jovanović je kazao da su to "večite teme susreta" i da je EU po tom pitanju jasna, te da se to sada pominje i u strategiji, ali napominje da ne treba "gajiti iluziju" jer je prioritet u ovom trenutku za Evropu - rešavanje Kosova.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je kazao da je zajednički stav onih koji su došli na sastanak sa Hanom da se zalažu za to da Srbija bude deo EU.

Odnosi u regionu, vladavina prava, sloboda medija, političke slobode bile su teme na koje smo "upozorili" predstavnike Brisela, rekao je Živković i objasnio da su to uradili, ne kako bi tražili pomoć, već da bi, kako kaže, u Briselu budu "svesni sa kim razgovaraju".

- Moja uloga na sastanku je bila da upozorim Hana i druge iz EK da u Srbiji na vlasti imaju sagovornika koji ih laže, jedno priča drugo radi, a treće govori... - rekao je Živković.

Na sastanak nisu bili pozvani lider pokreta Dveri Boško Obradović i Dosta je bilo Saša Radulović. 

2024 © - Vesti online