Četvrtak 08.02.2018.
13:52
Vestionline, Tanjug

"Nova hrvatska provokacija - podrška lažnoj državi Kosovo"

M. Karović
Hrvatska da vrati Srbima njihova prava: Miodrag Linta

- Hrvatska po ko zna koji put šalje poruku da ne priznaje teritorijalni integritet Srbije a istovremeno je proterala pola miliona Srba i nasilno im ukinula status konstitutivnog naroda. Jasno je da Hrvatska nastavlja da vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji s jedne strane i politiku kršenja ljudskih prava preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba - naveo je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Plenković je juče u Zagrebu primio predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija i tom prilikom istakao da Hrvatska daje punu podršku kosovskoj nezavisnosti.

Linta smatra da Srbija treba da insistira da Hrvatska vrati Srbima njihova oteta imovinska, stečena i statusna prava, da isplati naknadu štete za uništenu srpsku imovinu, da kazni brojne ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Dodaje i da Hrvatska treba da ekshumira posmrtne ostatke Srba koji se nalaze na desetinama poznatih lokacija i da obezbedi slobodnu upotrebu srpske jezika i cjirilice i zapošljavanje preostalih Srba u javnom sektoru u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina iz 2002. 

2024 © - Vesti online