Četvrtak 08.02.2018.
12:12
Vestionline

Premijera pozorišnog projekta "U Norvešku, u smrt"

UK Vuk Stefanović Karadžić

Glavne uloge u ovom komadu tumače Janko Cekić, Milan Vučković i Nikola Jezdić. U saradnji sa Savezom srpskih udruženja u Norveškoj i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, reditelju Dejanu Jankoviću omogućeno je da se bavi ovom temom koju će nakon beogradske premijere publika videti i u Oslu i Kristiansandu.

Nazivajući autorski pozorišni projekat po istoimenoj knjizi Knut Fluvika Turesena "U Norvešku, u smrt", autor i rediteljka obrađuju temu stradanja i sudbine srpskih logoraša u norveškim koncentracionim logorima u periodu od 1942. do 1945. godine koje predstavljaju svedočanstvo jednog od najmračnijih poglavlja ratne istorije u Drugom svetskom ratu.

Glumci u predstavi tumače više od 20 istorijskih likova, ali i onih koji su bili neposredni stradalnici. Projekat se, između ostalog, bavi i prelomnim trenutkom u svesti ljudi koji su pod prisilom prinuđeni da budu u službi zla, zarad života kojeg se niko od njih ne može odreći, iako je u pitanju potpuno dehumanizovan život.

Time se postavlja pitanje do kojih granica je čovek spreman da ide u borbi za sopstveni opstanak i slobodu svoje otadžbine.

2024 © - Vesti online