Četvrtak 08.02.2018.
08:14
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 8. februar

EPA/Alex Cruz
Legendarni Hristo Stoičkov danas puni 52 godine

Hristo Stoičkov

8. februara 1966. godine rođen je Hristo Stoičkov, najbolji bugarski fudbaler svih vremena i jedan od najboljih na svetu devedestih godina. Na Mondijalu 1994. u SAD Bugarska je osvojila četvrto mesto, a on sa Olegom Salenkom podelio titulu najboljeg strelca turnira sa šest golova. Te 1994. proglašen je i za „Fudbalera godine" u Evropi. Prethodno je u dresu CSKA iz Sofije 1989. bio prvi strelac Evrope, a 1992. kao igrač Barselone osvojio je današnju Ligu šampiona. Sa Kataloncima je i četiri godine uzastopno bio prvak Španije, a osvajao je i Kup kupova i Superkup Evrope. Na zalasku karijere igrao je u Japanu i Americi. Posvetio se trenerskom pozivu, jedno vreme bio selektor bugarske reprezentacije, vodio je Seltu iz Viga, Liteks, CSKA, a sada povremeno komentariše fudbalske utakmice u TV prenosima. Inače, njegov kum je naš legendarni pevač MIroslav Ilić.

Duško Radinović

8. februara 1963. godine rođen je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, član najslavnije generacije u istoriji crveno-belih, koja je postala evropski i svetski prvak. Zbog povrede na treningu, samo dva dana pre meča u Bariju, popularni Braca nije igrao u finalu protiv Olimpika, ali je ostao upamćen kao  jedan od najstandarnijih na putu do evropske krune. Te sezone je, po mišljenju stručnjaka, bio i najbolji desni bek u Evropi. Posle trijumfa u Tokiju, otišao je u Švedsku gde je i završio karijeru.

Zli Zo

8. februara 1970. godine rođen je Alonzo Morning, nekadašnji američki košarkaš i jedan od najboljih centara u istoriji NBA lige. Igrao je za Šarlot, Nju Džersi, ali se proslavio tokom 15-godišnjeg staža u Majamiju, sa kojim je postavio mnoge rekorde i 2006. godine osvojio šampionski prsten. Zabeležio je sedam učešća na „ol-star" večerima, dva puta je bio najbolji odbrambeni igrač i najbolji bloker lige. Sa američkim „drim timom" ima zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, „zlato" sa Svetskog prvenstva 1994. i „bronzu" sa SP 1990. Bio je poznat i po nadimku "Zli Zo".

2024 © - Vesti online