Sreda 07.02.2018.
19:11
Vestionline, Tanjug

"Prevrnućemo svaki kamen da pronađemo ubice Ivanovića"

EPA/Olivier Hoslet
Kosovska ambasadorka u SAD: Vljora Čitaku

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Čitaku je rekla da je za njegovo osnivanje glasalo 80 poslanika i da tu inicijativa 43 poslanika za njegovo ukidanje neće ništa promeniti. 

Osim toga, Čitaku je navela da Kosovo sarađuje sa međunarodnim tribunalima te da je više Albanaca osuđeno za ratne zločine nego Srba. 

- Nijedan sud ne može da revidira istoriju. Ljudi na Kosovu žele pravdu za sve žrtve bez obzira na nacionalnost - rekla je ona. 

Čitaku je kritikovala srpsko pravosuđe zbog toga što nije rešilo slučaje Ćuška i braće Bitići. 

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Interpol uklonio imena Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija sa poternica navodeći da je to signal da Interpol više neće dozvoliti Srbiji da ga zloupotrebljava za svoje igre. 

Osvrnula se i na juče usvojenu strategiju EU o proširenju navodeći da ona jasno govori da "Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose i postignu pravno obavezujući sporazum". 

- Jasno je da status kvo i zamrznuti konflikt nisu normalizacija. Normalizacija se može postići samo ako Srbija prizna Kosovo, a što pre to ona uradi biće bolje za region - rekla je Čitaku. 

Ona tvrdi i da je Priština privržena dijalogu sa Beogradom i primeni sporazuma, a ponovo se zauzela i za okočanje Misije UN na Kosovu ili promenu njegovog mandata. 

Podsećamo, kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nedavno da će istražni organi uskoro izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića. 

- To je kriminalno-mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva - rekao je Tači. 

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred kancelarije svoje građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

2024 © - Vesti online