Sreda 07.02.2018.
16:07
Vestionline

MK Grupa, najveći izvoznik srpskog agrara

www.mc.rs
Kompanija MK grupa na vodećem mestu u izvozu žitarica

Ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 miliona tona, od čega je gotovo 25 posto izvoz koje su ostvarile kompanija MK Grup sa svojim kompanijama članicama, zahvaljujući čemu su zauzele vodeće mesto u izvozu žitarica, rečeno je na sednici Upravnog odbora udruženja.

Prvi sledeći izvoznici sa liste su kompanije Delta Agrar sa 205.911 tona i Konzul, sa 165.396 tona, navodi se u saopštenju MK Grupe. 

- Još jednu godinu u nizu potvrđujemo da smo stabilan partner naše zemlje u spoljnotrgovinskoj razmeni. Rezultati koje su ostvarile kompanije MK Commerce i Agroglobe, pozicionirale su MK Group na vodeću poziciju izvoznika žitarica iz Srbije - izjavio je član borda direktora kompanije MK Grup zadužen za poslovanje iz domena agrara, Nemanja Vuković.


Podsetio je da je nedavno dodeljen kreditni rejting "BB-" toj kompaniji od strane vodeće svetske rejting agencije S&P global, još jedna potvrda kredibiliteta i stabilnosti poslovanja agrarnog segmenta tog holdinga.

I pored smanjenog prinosa, koji je posledica suša tokom prošle godine, glavni izvozni proizvod Srbije je i dalje kukuruz sa 1,7 miliona tona, u kom je učestvovalo 192 izvoznika, a među kojima su članice MK Group - MK Commerce i Agroglobe, ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je preostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su Delta Agrar, Konzul, Vimeksium, Mat-Agro, Cirić i Sin i dr.

Od izvezenih 1,7 miliona tona, Dunavom je otpremljeno oko 1,1 miliona tona, što čini skoro 64 odsto ukupnog izvoza.

Ostalih 36 posto otpremljeno je železnicom i kamionima, pri čemu je najveća izvezena količina otpremljena u Rumuniju, dok su Italija i BiH na 2. i 3. mestu kao zemlje uvoznici našeg kukuruza.

Kada je reč o pšenici, tokom 2017. izvezeno je 511.154 tona, a među najvećim izvoznicima i ove žitarice ponovo se nalaze kompanije članice MK Group sa više od 10 posto izvoza srpske pšenice.

Izvoz brašna iznosio je 235.457 tona, što preračunato na zrno daje količinu od 306.094 tona pšenice.

Na prvom mestu po izvozu brašna našao se i ovog puta MK Group, odnosno njena članica - Žito Bačka iz Kule sa količinom od skoro 40.000 tona, dok drugu i treću poziciju u izvoznom bilansu zauzimaju Mitsidest Point iz Sremske Mitrovice i MB Komerc iz Rume sa 3.5 puta manjim količinama.

Što se tiče izvoza soje, tokom 2017. godine izvezeno je 114.591 tona, a uvezeno 151.806 tona, što Srbiju čini neto uvoznikom soje u količini od 37.215 tona.

Kompanije koje su ostvarile najveći izvozni rezultat su RWA Srbija, Delta, Konzul i kompanije članice MK Group.

2024 © - Vesti online