Sreda 07.02.2018.
12:07
KoSSev

I Vajber "priznao" Kosovo: Broj +383 već funkcioniše

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Telefonski kod Kosova (+383) već je počeo da funkcioniše u aplikacijama za mobline telefone, prenose kosovski mediji i dodaju da je na taj način napravljeno konačno priznanje nacionalnog pozivnog broja za Kosovo.

Mediji navode da od sada svi građani Kosova koji koriste pozivne brojeve drugih zemalja koje na Kosovu funkcionišu poput Srbije (+381), Slovenije (+386) i Monaka (+377) mogu da koriste (+383). 

Umesto pozivnih brojeva za mreže IPKO, Vala i Z-mobile od sada može da se koristi državni pozivni broj +383 potvrdio je i predsedavajući Borda Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (ARKEP) Krešnik Gaši. 

On je naveo da proces implementacije državnog pozivnog broja +383 za Kosovo ide u pozitivnom smeru i biće završena u predviđenom roku - do kraja juna. 

Pozivne brojeve na Vajberu masovno menjaju albanski korisnici mobilnih telefonija na Kosovu, a među njima se našla i nekadašnja kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, prenosi portal Kossev.

Pozivni broj +383 dodeljen je Kosovu decembra 2016. Beograd i Priština su 25. avgusta 2015, nakon više rundi razgovora postigli definitivni sporazum o telekomunikacijama.

Maja 2017. na Kosovu su svoje usluge zvanično prekinuli srpski operatori VIP mobile i Telenor, a MTS je prethodno registrovan u kosovskom sistemu kao MTS Doo, koji radi pod, kako iz Prištine ističu - privremenom i ograničenom dozvolom.

2024 © - Vesti online