Utorak 06.02.2018.
18:59
N. Popović - Vesti

Ćirilicu uče i petogodišnjaci

N.Popović
Svidela im se i izložba: Polaznici radionice sa Miodragom Tomićem( prvi zdesna)

Oni su za ovu priliku u foajeu postavili izložbu posvećenu životu i delu Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, pod nazivom Jezik je hranitelj naroda, koja je, zbog komplikovane i skupe procedure da se pravi eksponati dopreme u dijasporu, bila prezentovana na velikim panoima (takozvanim rol-apovima).

U radionici koju su osmislili i vodili gosti iz Beograda učestvovalo je 20-ak mališana, od predškolskog pa sve do uzrasta male mature.

Germanizmi

- Skupio sam za ovo priliku veliku zbirku germanizama koji su postali uobičajeni u srpskom govoru i skoro da za njih i ne postoji adekvatna zamena. Smatram da će ovoj deci koja nemački govore ipak bolje nego srpski to sigurno biti zanimljivo - kaže za "Vesti" Tomić.

- Ovo nam nije prvo gostovanje među našom decom u dijaspori, nedavno smo bili u Hamburgu i odatle nosimo odlična iskustva - kaže za "Vesti" Miodrag Tomić.

On je mališane zabavio raznim zadacima: da napišu svoje ime ćirlicom, slože slagalicu sa slikom iz srpske istorije, ili da nacrtaju nešto po svom izboru, a oni su se vredno bacili na posao.

Danilo Kosanović (9) brzo je i vešto napisao svoje ime na ćirlici što ne čudi jer već dve godine pohađa dopunsku školu kod profesorke Petrović, pa je bio i učesnik akademije.

Njegova petogodišnja sestra Neda, mada još nije pošla u školu, već zna da svoje ime napiše latinicom, ali ćirilica je problem.

Na papiru gde su upoređena slova na latinici i ćirlici pokušava da pronađe slova iz svog imena i da ih napiše na ćirilici.

Posebno je muči slovo "d" jer ne može da savlada način na koji da ga napiše.

Nekako je, ipak, uspela, ali brat David nije bio posebno "fasciniran" njenim uspehom.
Sanja Drljača (14) iz Konvershajma došla je na akademiju, ali ovog puta samo kao podrška bratu Damjanu, učeniku drugog razreda redovne i dopunske škole.

Divim se dijaspori

Eliana Gavrilović dodaje da se divi entuzijazmu koji se u dijaspori ulaže u negovanje srpskog jezika i naše kulture, pogotovo ako se uzme u obzir da je to već treća generacija čiji su roditelji takođe mahom rođeni o odrasli u dijaspori.
- Želeli smo da ovom izložbom i projektom koji relizujemo sa dopunskom školom u Štutgartu, deci na neki način približimo delo Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića očeva srpske pismenosti i drago mi da vidim da je naš trud ovako lepo prihvaćen, ne samo od dece nego i od njihovih roditelja - ističe Eliana Gavrilović.

Ona je, naime, već završila osam razreda dopunske škole i srpski jezik govori s jedva primetnim nemačkim naglaskom.

Kada su se deca zabavila i čula mnogo korisnih stvari iz srpskog jezika kustos Miodrag Tomić poveo ih je u obilazak izložbe objašnjavajući fotografije na panoima, unoseći pri tom i neka svoja zapažanja i šale, poređenja s modernim vremenom u kojem ova deca žive što je naišlo na vrlo lep odjek kod mališana koji su prosto upijali svaku njegovu reč.

Slagalica sa guslarom

Nadu Jagodić (12) iz Štutgarta zatekli smo kako koncentrisan pokušava da složu slagalicu (pazl), na kojoj je guslar okružem Srbima, sa kraja 19. veka.
- Radionica mi se veoma dopala, a od kustosa izložbe koji nam je tumačio postavku naučila sam i dosta novih o stvari o Vuku Karadžiću, pogotovo iz njegovog privatnog života koje do sada nisam znala - kaže za "Vesti" simpatična devojčica.







 

2024 © - Vesti online