Utorak 06.02.2018.
15:39
Tanjug

"Opasna rehabilitacija bilo čega što baštini fašizam"

www.mc.rs
Napuštena kulturna baština koja pripada antifašizmu: Branka Prpa

Prpa smatra posebno zabrinjavajućim to što Srpska pravoslavna crkva to podržava, a što je, kako kaže, potvrdio jedan učesnik nedeljnog protesta u centru Beograda, a ona dodaje da se po manastirima u unutrašnjosti Srbije mogu naći reprinti Ljotićeve literature, poput "Srbi u raljama Jevreja" iz 1941. i 1942. godine. 

Za nju je, kako je navela za Dojče vele, očigledno da neki krugovi u SPC stoje iza takvih organizacija ili su, ako i ne stoje, vrlo benevolentni prema njima. 

Ona, međutim, zamera i državi što, kako tvrdi, godinama relativizuje antifašizam kao jednu civilizacijsku pobedu i problematizuje ga "onako kako su i nacisti problematizovali humanističku ideju, definišući je kao komunističku". 

- Tako da imamo konglomerat uticaja koji omogućavaju takvim skupinama da egzistiraju i javno nastupaju - navodi Prpa, u tekstu koji prenosi B92. 

Ona ukazuje na jedinstvenost Beograda kao evropskog grada, koji je imao četiri gradska logora na svojoj teritoriji, te navodi da država po pravilu brine o kulturnoj baštini svog naroda, ali istovremeno poručuje da, ako je kulturna baština koja pripada antifašizmu napuštena, "ne možemo da krivimo tinejdžere što o tome ne znaju ništa". 

Mi smo, dodaje, valjda jedina civilizovana država u kojoj sud arbitrira u oblasti istorije, pa kaže - ovo nije to što vi istoričari tvrdite, nego nešto drugo, jer, ukazuje, dođe familija, koja se bavi formalno-pravnim pitanjima. 

U nedelju je u centru Beograda održan skup u znak sećanja na lik i delo predsednika kvislinške srpske vlade Milana Nedića, u organizaciji "Srpskog carostavnika" i "Srbske akcije - podvig i borba", malo poznatih u javnosti. 

Istovremeno je održan i "kontramiting".

2024 © - Vesti online