Utorak 06.02.2018.
13:45
Vestionline

"Srbija odlučuje na koju će stolicu i za kojim stolom"

pixabay.com
 

- Već se vidi da EU čini više, a mi ćemo nastaviti da radimo sa Unijom da Srbija što pre postane članica", rekao je norveški diplomata. To je važno zbog daljeg privlačenja stranih investicija.

On je, istovremeno, ukazao da i Srbija na EU putu odluke treba da donosi racionalno i na osnovu činjenica, a ne mitova i osećanja.

- Srbija treba da gleda svoj interes i na njoj je da odluči gde želi da pripada - rekao je Bjornstad i ponovio svoje viđenje već poznate metafore sa "stolicama" na kojima Srbija sedi: "Srbija treba da odluči na koju stolicu će da sedne, za kojim stolom i sa kim želi da sedi za tim stolom i šta je na tom stolu". 

Posle nedavne izjave predsednika EP Antonija Tajanija da pravno obavezujući sporazum ne govori o priznavanju Kosova, pitanje je - koji kompromis je prihvatljiv za sve tri strane - Beograd, Prištinu i EU, koja takođe insistira na normalizaciji odnosa, a ambasador Norveške ukazuje:

- Potreban je kompromis. Ne priznaju sve članice EU Kosovo, svi govore o normalizaciji. Kosovo i Srbija mogu da saradjuju bez problema kao dva entiteta - ocenio je Bjornstad. 

On ističe da za Srbiju ostaje važno i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

- Što se tiče vojne saradnje sa Rusijom, Srbija može da radi šta hoće, ali ako želi u Evropsku uniju očekivaće se da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa njom kaže i dodaje da će to biti tema razgovora Srbije i EU, kao i svih članica pojedinačno, jer one imaju pravo veta na članstvo Srbije.

- Važno je za Srbija da otkloni sve sumnje u vezi sa saradnjom sa Rusijom. U interesu Srbije je da se što pre uskladi sa članicama EU - zaključio je Bjornstad. 

2023 © - Vesti online