Utorak 06.02.2018.
11:47
Vestionline

"Zatražiti izručenje Mirjane Marković od Rusije"

Eps/Sasa Stankovic
Mirjana Marković

Ona je, podsetimo, pre 15 godina napustila zemlju i sakrila se u Rusiji.

Čanak je ocenio da je "posebno interesantna" činjenica da prijateljska zemlja kao što je Rusija od 2008. godine pruža azil i Mirjani Marković i njenom sinu Marku Miloševiću, uprkos tome što je Srbija za njima raspisala Interpolovu poternicu.

"Kako je uopšte to moguće? To pitanje je ruskim zvaničnicima trebalo da postave sve vlade u proteklih deset godina. Pozivamo Vladu Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić da to i učini", poručio je Čanak. 

Prema njegovoj oceni, izručenje Mirjane Marković bi pomoglo da se rasvetli politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušaji atentata na Vuka Draškovića i "mnogim drugim političkim ubistvima i progonima političkih protivnika". 

"Takođe, sigurno bi nadležnim organima puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama", dodao je Čanak. 

Podsetio je da je 2. i 3. februara navršena 21 godina od demonstracija gradjana Beograda protiv izborne kradje koju je organizovala "vlast njenog muža i nje lično". 

"Policijske snage su grubo nasrnule na demonstrante na Brankovom mostu, zbog čega je 29 ljudi zatražilo pomoć u Urgentnom centru, a gradjani su na minus šest stepeni Celzijusa polivani ledenom vodom", podsetio je Čanak i dodao da je u tome učestvovao i današnji ministar odbrane Alekandar Vulin. 

Čanak je pozvao nadležne da zatraže izručenje kako bi "konačno bila otklonjena i svaka sumnja da je razlog što se ta mogućnost ne spominje to što su njeni pojedini miljenici i saučesnici usled izostanka lustracije, ne samo na slobodi, nego čak i ministri".

2024 © - Vesti online