Utorak 06.02.2018.
10:13
Radio Slobodna Evropa

Veber: EU neće dugo čekati na sporazum Beograda i Prištine

M. Karović
 

- Time je na neki način odredio tempo daljeg širenja Evropske unije i Evropska komisija ga je u tome sledila. Rezultat toga je upravo Strategija o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana - kaže Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Za razliku od nacrta Strategije, njena finalna verzija predviđa jasan mogući vremenski okvir samo za Srbiju i Crnu Goru, dok se za ostale četiri zemlje regiona - Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo predviđa perspektiva učlanjenja u EU, ali ne i jasni vremenski rokovi.

Pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, koji je u nacrtu Strategije bio lociran za kraj 2019. godine, u konačnom tekstu dokumenta nema više takvo oročenje. Umesto toga, u Strategiji se naglašava da treba "hitno zaključiti sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji".

Ostaje nejasno da li "hitno" može upućivati na datum pre ili posle 2019. godine.

Bodo Veber za RSE kaže da veruje da je ključ u kojem ovo treba čitati u tome da Brisel i Berlin neće čekati toliko dugo - gotovo dve godine - na postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine nego da će napori verovatno ići ka tome da se do njega dođe ranije.

- Mislim da početak stvarnih pregovora o pravno obavezujućem sporazumu, za razliku od spinova koje sada imamo u Beogradu i Prištini, sigurno neće početi pre nego što dobijemo novu nemačku vladu. A ako je dobijemo u martu ove godine, nisam siguran da je plan da se zaista pregovara tako dugo - ocenjuje Veber.

On veruje da će preduslov za stvarni početak finalne faze dijaloga između Beograda i Prištine o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu biti formiranje nove nemačke vlade koje se očekuje u martu.

- Nemačka će biti jedan, ako ne i najvažniji, faktor koji će, zajedno sa EU, odlučiti šta su uslovi za okvir takvog jednog sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda. Znači, bez Nemačke nećemo to znati, odnosno, tek sa nemačkom vladom će se doći do pozicije EU o okviru i konkretnom sadržaju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma. Bez tog sporazuma Srbija sigurno neće ući u EU ni 2025, ni 2030, ni 2050. godine - kaže Bodo Veber.

2024 © - Vesti online