Ponedeljak 05.02.2018.
21:24
aljazeera.net

Katolička crkva u Nemačkoj: Pronevereno 60 miliona dolara

commons.wikimedia.org/Dark Avenger
Katedrala u nemačkom Ajhštetu

"Sada već bivši radnik biskupije Ajhštet i njegov saradnik uložili su gotovo 60 miliona dolara u riskantne poslova s nekretninama u SAD", javlja javni servis na svojim stranicama.

Prema istim informacijama, državno tužilaštvo u Minhenu polazi od toga da finansijska šteta za biskupiju iznosi 2najmanje 56 miliona dolara". Obojica osumnjičenika, koji se optužuju za proneveru i primanje i davanje mita, od prošle nedelje su u istražnom zatvoru.

Osumnjičeni, kako kaže portparolka državnog tužilaštva, nisu samo riskantnim ulaganjima oštetili biskupiju, nego su uz "visok stepen kriminalne energije" otuđili velike svote novca.

Jedno od preduzeća za projekte u sektoru nekretnina navodno je delimično pripadala bivšem radniku biskupije koja se zasad ne želi da se izjašnjava o slučaju.

Finansijski gubitak teško pogađa biskupiju Ajhštet s obzirom na to da proneverena suma čini 15 posto finansijskih rezervi biskupije. U međuvremenu je s dužnosti povučen i radnik biskupije koji je bio nadležan za nadzor finansija.

Skandal je otkriven u jeku "ofanzive transparentnosti" kojom Katolička crkva u Nemačkoj nastoji da svoje nadbiskupije pridobije da rade transparentnije nakon učestalih finansijskih skandala u koje je crkva bila umešana proteklih godina.

2024 © - Vesti online