Utorak 06.02.2018.
13:30
Vesti

Tražila posao, naišla na manijake

pixabay.com
Obratita pažnju prilikom traženja posla na internetu

Ovoj majci četvoro dece stiglo je nekoliko sumnjivih ponuda kao odgovor na njen oglas na internetu da traga za "bilo kojim zaposlenjem". Umesto iskrenih ponuda, za posao telefonom se nisu javili poslodavci.

Prvo ju je pozvao muškarac koji se predstavio kao vlasnik advokatske firme, a njegov telefonski broj bio je blokiran. Rekao je da traži radnicu "za sve", koja bi radila isporuku pošte, odgovarala na telefonske pozive, pa sve do upravljanja firmom. Gospođi Radović je poručio da joj nisu potrebne kvalifikacije za posao, a da je plata 2.000 dolara nedeljno, kao i da će imati službeno vozilo, plaćeno gorivo i mobilni telefon.

- Imam pet devojaka koje su spremne da uskoče na radno mesto već sada. Spremne su da urade bilo šta da bi dobile to radno mesto - rekao joj je muškarac.

Jasmina, koja je snimila telefonski razgovor, na trenutak je poverovala da se radi o ozbiljnom poslu. Muškarac joj je tada rekao da mora iste večeri da izabere koju će da zaposli.

- Kaži mi šta bi ti mogla da uradiš kako bi tvoja ponuda bila bolja nego kod drugih devojaka. Kako bi mogla da me ubediš da baš tebi dam posao? - pitao je muškarac.

Jasmina ga je pitala šta su druge devojke ponudile, a muškarac joj je tada ponovio da je razgovor strogo poverljiv i da tako mora da ostane. Zbunjena žena se saglasila s tim i nastavila da može odmah da počne da radi, te obećala da će biti dobra radnica i poštovati standarde firme, ali je muškarac uporno nastavljao da pita šta još može da ponudi.

U petak je dobila drugu ponudu, ovog puta preko Skajpa. Javio se muškarac koji je navodno planirao da otvori noćni klub u njenom komšiluku.

- Rekao mi je da je u Melburnu, pa da zbog toga moramo da razgovaramo preko Skajpa. Tražio je mladu devojku, atraktivnog izgleda za rad u noćnom klubu. Zahtevao je da uključim kameru da me vidi i kako sam obučena. Takođe da budem našminkana i u lepoj haljini. Zbog toga se naš razgovor brzo završio - priča Jasmina.

Ona upozorava druge mlade žene da budu obazrive kada traže posao preko interneta.

- Posle drugog telefonskog razgovora, zaista mi se sve zgadilo - rekla je Jasmina, koja ne želi da iko još prođe kroz ovakvo iskustvo.

Upozorenje eksperta

Dr Alen Mekalpajn sa Tehnološkog univerziteta Kvinslenda kaže da internet ponude za posao koje zvuče previše unosno verovatno jesu prevare.
On ukazuje da pravi poslodavci nikada neće pitati kandidate šta nude u zamenu za zaposlenje.
- Savetujem da proverite ABN brojeve firmi i njihove registracije. Takođe, da tražite intervju sa poslodavcem licem u lice, najbolje na njihovim poslovnim adresama ili javnim mestima. Svako ko postavlja neprikladna ili vulgarna pitanja sigurno nije poslodavac - kaže Mekalpajn i upozorava da nikada ne treba davati brojeve bankovnih računa ili ostavljati kopije ličnih dokumenata, osim kada pravi poslodavac ponudi posao.

2024 © - Vesti online