Utorak 06.02.2018.
12:30
K. Marković - Vesti

Među svojima i na kraju sveta

U Australiju je stigao deo najboljeg izvođačkog ansambla, kako bi prikazao srpsku kulturu i tradiciju, ali i predstavio njihovo Kraljevo i Srbiju u Melburnu, Sidneju, Brizbejnu, na Gold Kostu, u Kanberi i nekim manjim gradovima Australije.

Poziv za australijsku turneju Kraljevačkoj riznici stigao je iz Srpskog centra u sidnejskom Bonirigu, koji su Kraljevčane očekivali juče. Pre toga su imali dva nastupa u Melburnu, u subotu uveče u sali crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu, a dan kasnije u crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou. Narednog vikenda učestvovaće na Srpskom festivalu Sidnej 2018, koji se održava u luci tog grada Darling harbour.

U zemlju "na kraju sveta", kako je zovu mladi Kraljevčani, neki su došli prvi put. Među njima je i Jovan Marković, prijatno iznenađen dočekom koji je priredila srpska zajednica u Melburnu.

Stari znanci iz "Ravne gore"

Kraljevčane najviše, ipak, raduje druženje sa članovima folklornog ansambla "Ravna gora", iz Sidneja, kojima su u junu prošle godine bili domaćini u Kraljevu. Prijateljstva među folklorašima, kažu, jača su od običnih. Oni su zauvek vezani nevidljivim nitima koje neraskidivo povezuju one koji znaju da ljubav prema folkloru nije potrebno objašnjavati.
- Po povratku iz Brizbejna i Gold Kosta, imaćemo veliki završni koncert u Bonirigu 24. februara, a 26. februara vraćamo se u Srbiju - kaže Igor Gudić o njihovoj australijskoj turneji.

Samo reči hvale

- Imamo samo reči hvale, baš su nas dočekali kao svoje. Folklor KUD-a Kraljevačka rizinica vežbam dve godine, ali imam osam godina prethodnog staža u tome - kaže Jovan.

Igor Gudić, umetnički rukovodilac i direktor KUD-a Kraljevačka riznica kaže da im je odavno bila želja da se pojavimo na velikom Festivalu u Sidneju.

- Dolazio sam ovde već nekoliko puta, ali je to bilo povodom Folklornog festivala u Bonirigu. Prošle godine folklorna grupa iz Boniriga bila je naš gost u Kraljevu i rodila se ideja da dođemo na letnji festival - kaže Gudić.

Iz zime u leto

Pavle Parezanović godinama je svirao u KUD-u, a poslednje tri godine i on se priključio igračkom ansamblu.
- Sviram gitaru, kontrabas i tapan, a folklor igram tri godine. Za Australiju smo pripremili specijalni program sa koregrafijama iz različitih delova Srbije, tako da nikoga nećemo zapostaviti. Prvi put sam u Australiji, dosta smo čuli od naših iz folkora koji su bili pretprošle godine ovde. Doduše oni su bili zimi, a mi smo sada našu zimu zamenili vašim letom - kaže Pavle.

On ističe da članovima ovog društva ovo nije prva turneja po Australiji, ali jeste prvi put dok traje leto na australijskom kontinentu.

- Svima nam je bila želja da osetimo australijsko leto. Ako se dan po jutru poznaje, već smo oduševljeni samim prijemom koji smo doživeli kod ansambla "Morava" u Sent Albansu. Naš kolega, koreograf Slobodan Benđo se baš potrudio da nam organizuje svaki trenutak boravka u Melburnu - priča Gudić.

Sami sve platili

Većinom su došli momci i devojke koji su ovde prvi put.
- Turneju smo sami isfinansirali, a najveći deo troškova podneli su roditelji folkloraša. Pokušaćemo da zatvorimo finansijsku konstrukciju preko koncerata, prodaje suvenira i nešto od ulaznica, lutrije... Nismo ovde došli da zaradimo već samo da pokrijemo troškove avionskih karata i da budemo sa našim zemljacima. Uzdamo se u podršku srpske zajednice - kaže Gudić.

Teške pripreme

Pripreme za Australiju, kaže Gudić, bile su kvalitetne i teške za igrače, ali su oni doputovali u Australiju voljni da daju sve od sebe kako bi na ovoj turneji bili pravi ambasadori srpske kulture.

Na svojim koncertima oni će se predstaviti igrama i pesmama iz različitih etno-koreoloških celina Srbije. U Australiju je došlo 20 igrača i njihov koregoraf.

- Pripremili smo kvalitetan program od osam koreografija, odnosno oko sat vremena programa sa dosta originalnih igara, kostima koji datiraju još s kraja 19. i početka 20. veka. Planiramo da na ovom gostovanju pesmom i igrom iz zavičaja obradujemo naše iseljenike. Pravilo je da posle ovakvih turneja i mi i domaćini budemo bogatiji za divne uspomene - navodi Gudić.

Gosti u Sent Albansu i Kizborou

Lazaru Vasiljeviću bilo je pomalo teško da se privikne na desetosatnu razliku sa Srbijom, ali to nije bila nikakva prepreka da bude spreman za prvi australijski nastup.
Uz pomoć domaćina folklorne grupe "Morava" iz Sent Albansa, Kraljevčani su u subotu uveče izveli bogat
kulturno-umetnički program. Tokom večeri folklora nastupali su i mladi iz "Morave", pa je to bila prilika da se druže i pokažu kako se tradicija neguje u otadžbini, ali i dijaspori.
U nedelju popodne KUD Kraljevačka riznica bio je gost folklorne grupe "Šumadija" u Kizborou.




 

2024 © - Vesti online