Ponedeljak 05.02.2018.
17:44
Vestionline

Ugljanin: Srpska država je za Bošnjake genocidna tvorevina

A. Čukić
Sulejman Ugljanin

Ugljanin je naveo da se pominjanjem "srpske države" vrši diskriminacija nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu, i da se BNV trudi da se ustavnim promenama Bošnjacima da status državotvornog i konstitutivnog naroda u državi Srbiji. Prema njegovim rečima, u ustavnim promenama trebalo bi da se "Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti". 

"U tom kontekstu takođe insistiramo na reviziji Akcionog plana za poglavlje 24 u okviru pregovara Srbije sa EU i manjinskog akcionog plana. To su ključne stvari na kojima mi radimo", kazao je Ugljanin.

Kako je naveo, o položaju Bošnjaka u Srbiji govorio je "zbog činjenice da u proteklih 28 godina državni organi Srbije učinili sve što je bilo u njihovoj moći da proteraju Bošnjake sa ovih prostora i da im obesmisle život".

U to je, kaže, bila uključena i policija Srbije u vreme Slobodana Miloševića, a da se stanje nije promenilo, optužuje dalje Ugljanin, govori reagovanje srpske policije i ministra posle događaja od 30. septembra u Tutinu, kao i nereagovanje na postupke Muamera Zukorlića.

2024 © - Vesti online