Sreda 07.02.2018.
00:30
A. Šišić - Vesti

Kako se izboriti sa opekotinama: Sprečite infekciju

pixabay.com
Obratite pažnju: Kod ozbiljnijh opekotina najbolje je da potražite pomoć stručnjaka

Ukoliko zahvataju površinu veću od 10 odsto kože na telu, prate ih povremen gubitak svesti, dehidratacija i nagli pad pritiska. Uzroci opekotina mogu da budu raznovrsni. Nastaju od ključale vode, prekomernog izlaganja suncu, izlaganja vatri...

Na osnovu težine povreda i oštećenja na koži dele se na nekoliko kategorija. Opekotine prvog stepena karakterišu se kao blage. Prate ih crvenilo, neprijatan bol i zatezanje kože. Najčešće nastaju kada žene nisu oprezne u kuhinji. Drugi stepen se prepoznaju pojavom plikova.

Opekotine trećeg stepena smeštaju ljude u bolnicu. One zahvataju mišiće, krvne sudove, nerve i tkiva. One četvrtog stepena izazivaju ugljenisanje kože i potkožnog tkiva kao i kostiju.

U poređenju sa opekotinama prvog i drugog, one trećeg stepena mogu da uzrokuju najveće komplikacije poput infekcija, gubitka krvi i šoka, pa čak i smrti. Rizik od infekcija je tada veći jer bakterije mogu da uđu u telo kroz oštećenu kožu. Malo ljudi zna da kod ovakvih povreda bolesnik može da upadne i u hipotermiju.

Iako je poznato da je hipotermija stanje izrazito niske temperature tela, ona može da bude jedna od komplikacija.

Od obloga do skalpela

Lečenje je različito u zavisnosti od stanja opekotina. Kada se pravovremeno reaguje nakon povrede štetu je svakako lakše sanirati. Ponekad samo melemi i obloge mogu da pomognu. Kod velikih oštećenja potrebne su operacija, fizikalna terapija, rehabilitacija i plastična hirurgija.



 

2024 © - Vesti online