Ponedeljak 05.02.2018.
16:48
www.dw.com

Dojče vele: Nemačka nije oduševljena 2025. kao godinom ulaska Srbije u EU

pixabay.com
 

Sloboda medija, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala...

Nemačka vlada se izjasnila uzdržano prema nastojanjima EU da do 2025. godine primi Srbiju i Crnu Goru u članstvo, prenosi Dojčlandfunk. Kako je u ponedeljak rekao portparol Vlade Štefan Zajbert, neće biti automatskog pristupanja sa unapred određenim datumima. Berlin će, dodao je on, studiozno analizirati strategiju EU koja se u utorak predstavlja u Strazburu.

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme, rekao je Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

Ništa bez sporazuma sa Kosovom...

List "Velt" je već imao uvid u strategiju proširenja EU u kojoj piše da je Srbiji neophodan "sveobuhvatan pravno obavezujuću sporazum o normalizaciji" odnosa sa Kosovom. Navodi se da je sada "istorijski povoljna prilika" da se budućnost zemalja Zapadnog Balkana čvrsto i neopozivo veže uz EU.

O istoj temi za austrijski list "Standard" piše politikolog Vedran Džihić. Sve vreme, piše on, vlast u Beogradu se prema EU prikazuje kao reformatorska, ali iznutra sprovodi sve autoritarniju politiku moći.

"U Srbiji je predsednik Vučić sa svojom SNS akumulirao više moći nego bilo ko drugi u Evropi". Slično je u Prištini, piše Džihić, gde se premijer Ramuš Haradinaj "ističe" povećanjem sopstvene plate i kritikom na račun novog Specijalnog suda za zločine OVK.

"EU je proglasila ovu godinu godinom nade i novog ojačanog angažmana u regionu. Bilo bi fatalno da se nade pokopaju pre nego što se makar u naznakama podrže jasnom političkom agendom. Ubistvo Ivanovića i reakcije na njega pokazuju da se balkanska politika EU na početku 'godine nade' nalazi u ćorsokaku", zaključuje ovaj politikolog.

2024 © - Vesti online