Ponedeljak 05.02.2018.
13:55
Vestionline

"Nefer je, ali moramo sa SAD, EU i NATO"

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Kako je naveo, kosovske vlasti su "preuzele određene odgovornosti i obaveze" i "ispunuće ih u skladu sa postignutim sporazumima", piše Koha.

- Doneta je odluka da održavamo svoje strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO - rekao je Tači govoreći na sednici kabineta vlade na kojoj je obeležena deseta godišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Pročitajte još:

Zapadni partneri kosovskih vlasti su u nekoliko navrata javno zapretili da će "Kosovo ostati izolovano" ukoliko se nastave pokušaji da se blokira osnivanje i rad Specijalnog suda.

Tači je, sedeći pored kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ministrima i saradnicima rekao i da "dijalog sa Srbijom ulazi u poslednju fazu procesa".

- Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji implicira normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. Nema sumnje da smo mi primer za mir i pomirenje, primer da dijalog gradi bolje odnose za sve - rekao je Tači.

Takođe, rekao je da je ovo pravi trenutak da EU potvrdi da čitava jugoistočna Evropa pripada EU, a ne "druge ideologije koje narušavaju vrednosti i principe Zapada".

Njegove reči su u skladu sa intervjuom koji je dao prošle nedelje, kada je rekao da je ovo godina u kojoj se može postići "istorijski dogovor Beograda i Prištine" i da će uslediti decenije neizvesnosti ukoliko se to ne desi 2018.

2024 © - Vesti online