Utorak 06.02.2018.
04:00
N. Jokić - Vesti

Nezapamćen skandal u Švajcarskoj: Lažirali lekove za rak

EPA/Mick Tsika
Sve za pare: Farmaceuti varali ljude u nevolji

Listovi "Maten dimanš" i "Zontags Cajtung" objavili su informaciju da je farmaceutska firma Alkofarma iz Martinjija, falsifikovala datum na ovom leku kome je rok trajanja 18 meseci. Neki lekovi prodavani su i sedam godina nakon isteka roka i nisu više sadržali propisanu dozu "aktivne supstance" koja lek čini delotvornim.

Alkofarma je ukupno prodala 98.820 zastarelih doza ovog leka u Francuskoj i zaradila 3,2 miliona evra. U Švajcarskoj je prodato više od 2.000 doza za 207.000 franaka. Alkofarma je bankrotirala zbog ove afere, što je uzdrmalo i Banku kantona Vale koja je zbog toga izgubila 17 miliona evra.

Naime, prenose švajcarski mediji, predsednik ove banke bio je prijatelj direktora Alkofarme. Farmaceutska firma dobila je na toj osnovi kredit od 85 miliona franaka, koji ne može da vrati jer je zatvorena.

Problem i u bolnicama

Tri švajcarske državne bolnice u Cirihu, Bazelu i Sen Galu kažnjene su jer je kontrolor Svismedik utvrdio da su upotrebljavali zagađen materijal. Bolnice su ga, najverovatnije zbog obaveze da štede, kupovale u Pakistanu. Reč je o materijalu kao plastične cevi za srčane operacije beba koji je sadržao tragove metala i dovodio u opasnost život pacijenata.


 

2024 © - Vesti online