Subota 03.02.2018.
23:23
Vestionline, Tanjug

Jednom od simbola SFRJ preti rušenje (FOTO+VIDEO)

Srna
Veliko klizište preti da ugrozi i spomenik u nacionalnom parku "Sutjeska"

Navodi se da je, odmah po saznanju da se u Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu pokrenulo klizište koje preti da ugrozi spomen-kosturnicu u spomenik Bitke na Sutjeski, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologijuje odmah eagovalo i poslalo stručnu ekipu u Nacionalni park da proceni dosadašnju štetu i sagleda kompletnu situaciju na terenu.

- Vlada Republike Srpske će, kao i uvek do sada u slučaju elementarnih nepogoda, pružiti punu podršku i pomoć Nacionalnom parku, kako bismo zaštitili Spomen-kosturnicu u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci i sam spomenik - kazala je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović rekao je da se klizište, nakon obilnih padavina i topljenja snega, aktiviralo danas oko 11 časova.

Srna
 

- Rupa je duboka i široka nekoliko stotina metara i najgore je što je na svega petnaestak metara od kosturnice, a i spomenik je blizu. Odmah smo kontakirali nadležno ministarstvo i direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda. Da li je klizište stalo, još ne znamo, čekamo geodetske stručnjake - rekao je Pavlović.

Fena navodi da je monumentalni spomenik od belog betona, u znak sećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

2024 © - Vesti online