Subota 03.02.2018.
20:58
Vestionline, Tanjug

Nevreme pogodilo region: Hrvatska i BiH zavejane, kiša i vetar u CG

EPA/Jason Szenes
Sneg izazvao probleme u celom regionu (Foto: Ilustracija)

Zbog snega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, hrvatskom primorju, kao i središnjoj i severozapadnoj Hrvatskoj saobraćaj se odvija otežano, dok za sada nema slobodnog pravca za kamione sa prikolicama i šlepere iz smera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, navodi HRT.

Na terenu su vozila zimske službe, koja dodatno usporavaju saobraćaj na pojedinim mestima.
Temperature su na kopnu oko nule, dok su na moru, gde u većem delu pada kiša, oko 10 stepeni.

U prekidu su takođe i mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije na splitskom, šibeničkom, riječkom i dubrovačkom okrugu.

Hrvatski meteorolozi najavili su da će u toku noći sneg postepeno presati, dok se sutra očekuje smirivanje vremena i sunčana razdoblja.

"Avaz" navodi da je visina snega u većem delu Unsko-sanskog okruga u BiH oko pola metra, kao i to da je skoro čitav okrug bez struje.

Snega ima posebno u zapadnim, severozapadnim i severnim delovima BiH, naročito na deonicama u višim predelima, gde je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, prenosi Fena.

Istovremeno, za područje Mostara i Trebinja danas je na snazi crveni meteoalarm zbog obilne kiše koja je prognozirana u količini od 40 do 80 litara  po metru kvadratnom.  

Za Foču, Sarajevo, Bihać i Livno zbog obilne kiše na snazi je narandžasti meteoalarm zbog prognoziranih olujnih udara juga, brzine 70 do 90 kilometara na sat. Celo područje Bihaća trenutno nema vode, a stanovnici ovog okruga osetili su i zemljotres jačine 4,5 stepeni po Rihteru koji je ranije danas pogodio Hrvatsku.

Nevreme koje već dva dana besni u Crnoj Gori stvara velike probleme u saobraćaju. Pale su velike količine kiše, a samo u Cetinju više od 330 litara po kvadratnom kilometru. Vetar je na crnogorskom primorju čupao drveće, prenosi Hina.

Došlo je do problema i u vazdušnom saobraćaju, kada je avion loukost aviokompanije "Rajaner" pogodio grom, pa je zbog toga bio prisiljen da sleti u bugarsku prestonicu, Sofiju.

- Avion je trebalo da sleti u Golubovcima, nadomak Podgorice, međutim, zbog jakog nevremena su odlučili da let preusmere ka Sofiji - rečeno je Hini na podgoričkom aerodromu.

Zbog nevremena nije ni stigao avion iz Istanbula, kasnili su međunarodni letovi, a otkazana su i dva leta iz Podgorice prema Beogradu. 

Kako navodi Hina, gotovo na svim saobraćajnim deonicama u Crnoj Gori ima zastoja i otežan je promet.

2024 © - Vesti online