Subota 03.02.2018.
21:13
Vestionline, Tanjug

Dodik: Ako nema dogovora - BiH propala zemlja

Srna
Za Bosnu u kojoj stranci neće nametati svoja rešenja: Milorad Dodik

Dodik je u intervjuu sarajevskoj "Fejs" televiziji ponovio da će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predstojeće izbore u BiH imati kandidate za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, kao i da od birača očekuje daleko veću podršku nego što su je SNSD i njegovi kandidati imali ranije, prenosi RTRS.

Navodi se da je Dodik, odgovarajući na mnogobrojna i direktna pitanja urednika Fejs televizije Senada Hadžifejzovića, rekao da nema ništa loše u tome što je već oko 15 godina na vlasti, ili kao premijer ili kao predsednik RS.

Nisam protiv BiH

Dodik je izjavio da nije protiv BiH čiji je Ustav zasnovan na Dejtonskom mirivnom sporazumu i u kojoj postoji dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ali jeste protiv BiH kojoj stranci nameću politička rešenja, koja nije plod konsenzusa i u kojoj jedan narod odlučuje u ime drugog naroda.

- Nisam protiv BiH. To nije tačno, ja sam za ustavnu BiH, u kojoj će postojati dogovor tri naroda i dva entiteta, i u koju se neće mešati stranci i koja će se bez stranog mešetarenja brže kretati ka EU. Ja sam za mirnu i stabilnu BiH, bez uplitanja sa strane - rekao je Dodik i naglasio da je sve ostalo što mu se spočitava pogrešno i netačno.

On je napomenuo da prihvata samo politički okvir BiH, koji garantuje nezavisnost i slobodu srpskog naroda, bez ikakvog ugnjetavanja ili nekih drugih pritisaka ili političkih uslovljavanja usmerenih protiv RS.

- BiH je propala zemlja ukoliko nema dogovora i političkog konsenzusa, to je nemoguća zemlja u koju se upliću stranci. Takva BiH je za RS nemoguća zemlja - naveo je Dodik.

On je kazao da će se, hipotetički gledano, ako bude član Predsedništva zalagati za Ustav BiH i zemlju u kojoj stranci nemaju uticaj, niti mogu da nameću rešenja.

- Stranci nikada ništa dobro nisu doneli narodima i građanima u BiH, pa čak ni Bošnjacima. O tome je govorio i akademik Muhamed Filipović - rekao je Dodik.

Važan stav Srbije

Ocenio je i da su odnosi Srpske i Srbije najbolji od kada postoji Republika Srpska i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom. Istakao je da mu je važan veoma jasan stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da oni poštuju Ustav i teritorijalni integritet BiH, i da vole Republiku Srpsku, te naglasio da nikada nije doživeo nikakvu vrstu pritiska iz zvaničnog Beograda. On je rekao da Srbija podržava sve što se dogovori u okviru BiH na ustavan način.

- To je veoma dobar okvir što se nas tiče - rekao je Dodik, odbacivši sve spekulacije stranih diplomata i predstavnika dela međunarodne zajednice da je pod velikim političkim uticajem predsednika Srbije i da bi navodno uradio sve što Vučić od njega zatraži.

Dodik kaže da nije čovek koji bi podlegao bilo kakvom pritisku, pa ni od Vučića, mada, kako je napomenuo, toga nije ni bilo.

Predsednik Srpske rekao je da ima svoju odgovornost, kao i Vučić i da je veoma zadovoljan sasvim otvorenim razgovorima koje vode, prenose banjalučki mediji.

- Svi naši dogovori bili su racionalni i razumni. Naravno da u nekim pitanjima i nismo saglasni, ali kako vreme prolazi najčešće veoma brzo nađemo konsenzus. Tu nije reč o remećenju nečijih odnosa ili nanošenju političke štete nekome, nego najčešće o našoj saradnji, odnosima koji su u ovom trenutku najbolji od kada Republika Srpska postoji i od kada postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom - naglasio je Dodik.

2024 © - Vesti online