Nedelja 04.02.2018.
00:48
Sputnjik

Rođeni oteti: Strašan zločin u Srbiji na koji niko ne reaguje (VIDEO)

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Rođeni oteti obuhvata period od 1965. godine do 2016. godine, a kroz potresne priče šestoro učesnika u filmu, potkrepljenih dokumentacijom i pravnim dokazima, prikazana je sva strahota jednog od najtežih zločina koji je potresao Srbiju, a čiji su vinovnici i dalje nekažnjeni. Film su finansirale oštećene porodice i producent filma Milan Lakić.

- Očekujemo veliki pomak u razbijanju ove tabu teme. Film je pre svega urađen da se javnosti otvore oči i zato očekujemo da konačno institucije po službenoj dužnosti reaguju, da se sprovedu adekvatne istrage i da se pohapse počinioci najtežeg zločina, zločina nad majkama. Kroz naša istraživanja nezvanično smo utvrdili da je od 1965. godine oteto više od 50.000 dece. Svi su upoznati sa zločinom, ali i dalje niko ne reaguje - kaže jedan od učesnika u filmu Ivan Miljković, koji je posle dugih godina potrage brata blizanca pronašao u jednoj porodici na Kosovu i Metohiji.

Producent filma Milan Lakić kaže da ga je nepravda motivisala da producira ovaj projekat.

- Posle intervjua koji sam uradio sa Ivanom Miljkovićem shvatio sam da mora da se snimi film da bi se ovo zaustavilo. Film smo počeli da snimamo u junu, obuhvatili smo šest porodica, a u međuvremenu sam dobio mnogo poruka drugih roditelja - kaže Lakić i najavljuje da će uskoro biti snimljen i nastavak filma "Rođeni oteti 2".

- Snimaće se novi film koji će se baviti ovim zločinom i van Srbije, odnosno slučajevima koji su se događali u regionu. Javili su mi se mnogi roditelji iz Hrvatske koji svedoče da su se i tamo događali ovakvi slučajevi i da su suočeni sa istim problemima kao i roditelji u Srbiji - dodaje on.

Lakić očekuje da projekcija filma pokrene neke konkretne događaje zato što je urađen sa ciljem da nas sve ujedini, da svi shvatimo da je ovo višedecenijski problem koji mora da bude rešen i zaustavljen.

- Cilj nije kritika jedne ili druge vlasti. Ovo je kritika pojedinaca, a svaka vlast je izgubila kontrolu nad ovom situacijom, jer je u Srbiji pokradeno na hiljade beba i mi to više ne smemo da dozvolimo. A to se nažalost dešava i dalje. U ovom filmu prikazan je i slučaj otmice bebe koji se dogodio 2016. Dvadesetčetvorogodišnjem ocu oteli su dete i zamenili ga sa detetom koje ima Daunov sindrom. Postoje svi dokazi, kao i za sve druge navedene slučajeve - kaže Lakić.

2023 © - Vesti online