Subota 03.02.2018.
12:44
b92.net, Vestionline

Kurdi besni: Turci krivi, salutiramo duši ratnice

youtube.com/Abdul Rahim Ismail
Kurdska ratnica: Barin Kobane

Turska je prošlog meseca počela kopnenu i vazdušnu vojnu kampanju protiv kurdskih boraca koji kontrolišu severozapadnu sirijsku regiju Afrin na granici s Turskom, čime se otvorio novi front u sirijskom sukobu koji će uskoro ući u svoju osmu godinu.

Kurdska vlast na severoistoku Sirije tvrdi da je ubijena Barin Kobane, pripadnica kurdske paravojske YPJ, što su učinili pobunjenici koje podržava Turska i "igrali se njenim telom, te ga raskomadali" pred kamerama. YPJ je ženska formacija kurdskog YPG. 

- Smatramo da je za ovaj odvratan čin odgovorna turska vlada. Salutiramo duši ratnice za slobodu - objavili su Kurdi. 

Snimak koji kruži internetom prikazuje krvavo telo na podu, a čini se da su delovi njenog tela odrezani. 

Snimak je izazvao kurdske populacije na severu Sirije. 

Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Londonu, tvrdi da je Kobane ubijena tokom borbe na severu Afrina u blizini granice s Turskom. 

Ubijena ratnica imala je 23 godine, a YPJ se pridružila 2015, otkrio je pripadnik YPG koji je dodao da je stradala uz tri ostale pripadnice blizu grada Bulbula.

Kobane je bilo njeno ratničko ime. 

- Barin se nije predala. Borila se do smrti. Ovakvo ponašanje će samo pojačati našu odlučnost u pružanju otpora, sve do pobede. Podseća na Islamsku državu i smaknuća koja je ta grupa činila u Kobaneu - istaknula je Amad Kandal, pripadnica YPJ, prenosi AFP. 

Mustafa Bali, predstavnik za medije u Demokratskim snagama Sirije, napisao je "Zamislite vandalizam tih osvajača s telima naših kćeri. Kako će se tek ponašati ako zauzmu naše četvrti?" 

Kurdska milicija odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države u Siriji.

2024 © - Vesti online