Subota 03.02.2018.
11:44
Vestionline

Kronen cajtung: Ko je pre u Beogradu - EU ili Kina?

pixabay.com
Kina "osvaja" svet, EU posmatra (Foto: Ilustracija)

- EU prečesto ne zna šta čini, a Kina to odlično zna, i deluje održivo. Stratezi Kine su na putu ka Evropi - sa istoka preko novog Puta svile i sa juga preko Grčke u Srbiju. Luku Pirej su iznajmile kineske firme i od tada je ponovo počela da radi. Sada sledi luka u Solunu - ukazuje list dodajući da je kineski predsednik Si Điping Grčku nazvao "vratima ka Evropi".

"Kronen cajtung" podseća da se to sve odvija uz izgradnju infrastrukture u pravcu Beograda i potom Budimpešte, a i iza plana da se izgradi nova luka na Dunavu u Beogradu su, takođe, kineski investitori.

Peking ne žali pare kada je reč o velikom masterplanu za pridobijanje novih tržišta, dodaje list, ukazujući da je Kina danas već četvrti trgovinski partner Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, s tim u vezi, naveo je da danas ne postoji dinamičnija i održivije planirajuća nacija od Kine.

- Naši evropski partneri moraju pripaziti da ne prespavaju svoje šanse - upozorio je on.

EU razmišlja i razmišlja, kako da se suoči sa kineskim prodorom na Balkan. U brojnim pristupnim pregovorima sa Srbijom je do sada otvoreno 12 od 35 poglavlja od kojih su dva zatvorena, podseća bečki list.

"Na Beogradu je" poručuju iz Brisela, "na EU je" poručuju iz Beograda, prenosi dnevnik dodajući da je predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio da je Srbija na dobrom putu.

List, međutim, ukazuje da se na putu Srbije u EU, nalaze i još par prepreka, kao što je "logični uslov EU" da Srbija mora da se konačno odvoji od svoje izgubljene pokrajine Kosovo.

Priznanje nezavisnosti za Srbiju ne dolazi u obzir u dogledno vreme i u Beogradu ukazuju da pet država članice EU nisu priznale Kosovo, dodaje "Kronen cajtung".

List ukazuje da je Vučih najavio plan kojim želi da reguliše zajednički život sa Kosovom, ali o tome treba na referendumu da bude odlučeno.

U intervjuu bečkom dnevniku Vučić je kazao da Srbija želi da bude mirotvorac na Balkanu.

- Da li Kina ili EU, za Srbiju Rusija nije nikakva alternativa, iako postoji emocionalna povezanost sa pravoslavnom braćom. Ruska privreda ima premalo toga da ponudi - ocenjuje dnevnik.

"Želimo da igramo u prvoj ligi", kažu gađani nove generacije u Srbiji, prenosi "Kronen cajtung" dodajući da se u Srbiji kaže "srce kuca za braću sa Istoka, ali novčanik vuče ka Zapadu".
 

2024 © - Vesti online