Petak 02.02.2018.
21:03
Vestionline

Sarajevo: A Hrvatska da se izvini Bosni?

pixabay.com
 

Profesor Esad Bajtal smatra da je zahtev hrvatskih zvaničnika prema Srbiji, kako kaže, potpuno legitiman, ali da se postavlja pitanje zašto Hrvatska svoj odnos prema BiH i dug izvinjenja ne "odradi" na isti način na koji to traži od Vučića i Srbije.

- Tu vidimo jednu neprincipijelnost, odnosno tu Hrvatska iz politike pada u politikanstvo. "Tražim da mi se izvinete, ali se ja sama nikom izvinjavati neću za potpuno istu i identičnu stvar, agresiju, žrtve, silovanja i za sve što je bilo, za što postoje sudske odluke"... Ako se za istu stvar traži izvinjenje sa jedne strane, onda vas to izvinjenje ako ga dobijete, pa i ako ga ne dobijete, obavezuje na vlastito izvinjenje prema drugima kojima ste uradili isto to - rekao je Bajtal.

S druge strane, profesor Suad Kurtćehajić smatra da u samom početku sukoba Hrvatska nije imala internacionalno priznanje, za razliku od BIH, pa se ne može, pravno gledajući govoriti o "agresiji, nego o građanskom ratu".

- BiH je imala drugačiju situaciju, jer je 6. aprila međunarodno priznata i nakon toga momenta imali smo agresiju i od Savezne Republike Jugoslavije, ali i Hrvatske. Događaji u Hrvatskoj sa početka sukoba dešavali su se u Jugoslaviji, nakon 25. juna 1991. godine, nakon što su Slovenija i Hrvatska jednostrano, bez podrške internacionalne zajednice, proglasile nezavisnost - rekao je on.

Priznanje Hrvatske je, podseća, došlo tek nakon što je stvorena međunarodna konferencija u Hagu i nakon što je oformljena Badinterova komisija, koja je rekla da je Jugoslavija u disoluciji. 
Hrvatska je priznata 15. januara, iako je po mišljenju Badniterove komisije od 11. januara rečeno da ne ispunjava uslove za međunarodno priznanje zbog zakona o manjinama koji je Hrvatska usvojila 3.decembra 1991.godine i koji nije zadovoljavao standarde Evrope.

- Međutim, Badinterova komisija nije bila presuđujuće telo, jer da jeste, Hrvatska ne bi bila priznata. Čak i pad Vukovara, koliko god to teško zvučalo, ipak se desio u okviru Jugoslavije kao države i u tom trenutku je bio građanski rat - istakao je Kurtćehajić.

2024 © - Vesti online