Petak 02.02.2018.
22:10
Vestionline, b92.net

Na dnu okeana fali ogroman deo Zemlje, naučnici shvatili zašto

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici odavno znaju da u jednom delu Indijskog okeana nedostaje ogroman deo Zemljine mase, na kojem se nalazi udubljenje od 100 metara. Stručnjaci već duže vreme pokušavaju da otkriju poreklo ove pojave. Prema ranijim teorijama, spomenuta depresija posledica je propadanja gustih i hladnih okeanskih ploča u Zemljin sloj zvani mantl. 

"Postojanje ove gravitacijske anomalije jedan je od najizuzetnijih problema u geonauci. Do sada nije postignut naučni konsenzus po pitanju njenog porekla, ali se smatra da postoji neki ogroman deficit mase u pojasu donjeg mantla koji uzrokuje nedostak Zemljine mase na okeanskom dnu", navodi profesor Atriji Goš sa Indijskog instituta za nauku. 

Ipak, u najnovijoj studiji, objavljenoj u magazinu Geophysical Research Letters, iznosi se nova teorija, prema kojoj je depresija nastala kao posledica izdizanja vrele materije u donjem pojasu mantla ispod Afrike. 

"Naša studija pokazala je da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od severne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu severoistoka, a njegovo kretanje olakšava kretanje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što uzrokuje spomenutu anomaliju", navodi se u istraživanju.

2024 © - Vesti online