Petak 02.02.2018.
18:46
Al Jazeera

Grabar-Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smeju da budu neprijatelji

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Da li je bilo pritisaka iz EU i SAD?

Vučić bi trebalo da poseti Zagreb 12. i 13. februara. Njegova poseta planirana za novembar prošle godine je odložena.

Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio rekla da se Vučićeva poseta pripremala mesecima, "pa i duže od toga".

- Kad smo je odložili prošle godine, hteli smo da se steknu uslovi da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srpskim predsednikom o svim otvorenim pitanjima između dve države - rekla je Grabar-Kitarović u emisiji "S predsednicom izvan protokola".

- Svesna sam političkog rizika koji to nosi. Međutim, političari koji brinu o svom rejtingu nisu dobri za državu. Treba biti državnik koji razmišlja o tome šta će na kraju napraviti za svoj narod i za svoju državu - istakla je hrvatska predsednica dodajući da "što se tenzije pre smire to će biti lakše razgovarati o tim pitanjima".

Ona je naglasila da se "Hrvatska i Srbija razlikuju u pogledima na prošlost, na 20. vek".

- Međutim, ono s čim se moramo suočiti su posledice te prošlosti. Ukoliko ne razgovarate, probleme nećete ni rešiti. Ne smemo biti neprijateljske države - rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje da li je bilo pritisaka iz EU i SAD da dođe do njenog susreta sa Vučićem, Grabar-Kitarović je odgovorila:

- Ne, apsolutno ne. Nikad nije bilo pritisaka. Ostavljeno je i nama i Srbiji da kao odgovorne države pristupimo rešavanju tih pitanja. Ali, kako ste videli poslednjih dana, velika je podrška ovom sastanku, od SAD i EU, pa čak i do Rusije koja je isto tako pozdravila ovu posetu.

2024 © - Vesti online