Petak 02.02.2018.
17:34
Vestionline

Kurc: Naše zemlje vezuju i brojni Srbi u Austriji

Tanjug
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc u Beču

On je dodao da će to biti jedan od prioriteta predsedavanja Beča EU u drugoj polovini ove godine.

- Kao ministar spoljnih poslova pružao sam podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i to ću činiti i kao šef vlade - naglasio je on.

Kurc je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Austrija u tesnom kontaktu sa Bugarskom, aktuelnim predsedavajućim EU, i da je cilj obe zemlje da se u ovoj godini napravi veliki napredak po pitanju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana. 

- Možemo iskoristiti naše predsedavanje da još intenzivnije podržimo zemlje Zapadnog Balkana na putu u EU. Ja ću prisustvovati u maju Samitu o Zapadnom Balkanu, koji priređuje Sofija, a nastavićemo i sa pružanjem podrške kroz Berlinski proces - objasnio je on. 

Ukazao je da je potrebno posvetiti se brojnim oblastima, od borbe protiv korupcije, do daljeg sprovođenja reformi, ali i rešavanju problema prošlosti. 

Kurc je podsetio da investicije iz Austrije u Srbiji iznose dve milijarde evra, da u Srbiji radi trenutno 450 firmi, a uskoro će ih biti 500, čime je Austrija i najveći strani investitor u Srbiji. 

Kurc je naveo i da dve zemlje vežu i brojni Srbi koji žive u Austriji, navodeći da ih ima oko 300. 000.

2024 © - Vesti online