Petak 02.02.2018.
12:57 >> 16:11h
Vestionline, Tanjug

Ponovo ekološki akcident u Obrenovcu: Pronađen opasan otpad

Tanjug
Ekipa na terenu: Pronađen potencijalni opasni otpad

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, prilikom obilaska lokacije, rekao je da je istraga u toku, da će vrstu i pronađene supstance u buradima utvrditi analiza, ali da se osnovano sumnja da je reč o opasnom otpadu.

Upitan ima li osumnjičenih, Trivan je istakao da o tome ne može da govori, podsetivši da je istraga u toku, i dodao je da će javnost o količini pronađenih otpadnih supstanci biti naknadno obaveštena.

-  Akciju nastavljamo i nećemo se na tome zaustaviti. Ovde nije reč o akciji, već o zločinu koji se dešava prema životnoj sredini i građanima, i zato mora biti zaustavljen - ukazao je Trivan.

Tanjug
 

Prema njegovim rečima, kako istraga o dosadašnjim pronađenim opasnim otpadima na severu zemlje kaže, moguće je da postoji "organizovana grupa ljudi koja se ovim poslom bavi".

- To će tužilaštvo utvrditi, a na meni je da javno govorim o tome - naglasio je.

Trivan je naveo da je jedan od načina da se ovi "zločini" zaustave da se utvrdi gde se i šta nalazi po Srbiji, te pozvao građane da obaveste Ministarstvo zaštite životne sredine ukoliko sumnjaju da na nekim mestima postoji opasan otpad.

Tanjug
 

Slobodan Tošović, savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je novinarima da otpad, na osnovu površinskog izgleda pronađenih buradi, liči na opasan otpad iz industrije, najverovatnije uljani.

Istakao je da će se naknadnim analizama utvrditi koliko je otpad opasan i da li je radioaktivan, ali i da će biti analizirano zemljište i voda.  

2024 © - Vesti online