Subota 03.02.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Reporteri "Vesti" na granici dva entiteta BiH (5): Dijaspora gradi Lopare

Vesti
Jedna od novih zgrada u centru Lopara

Najzaslužniji za to je Rado Savić, načelnik ove opštine, koji kaže da je "recept" za to krajnje prost - iskrenost.

- Naša dijaspora ima izrazito snažan lokal-patriotizam, pa otuda ne treba ni da čudi da su najveća, pojedinačna ulaganja upravo od naših ljudi iz rasejanja. Posao opštine je da isprati svaku njihovu ideju i da ono što obećamo i ispunimo. Oni su navikli na odgovornost u zemljama gde rade, a ne na prazne priče, pa je otuda i moja prva rečenica: "Ako hoćete da uložite u rodni kraj tu smo. Nikakav problem. Opština će biti ispred vas i krčiti sve barijere". To i radimo - ističe Rado Savić.

Iskren prema zemljacima: Rado Savić

Pomoć zavičaju

Dijaspora ne samo što ulaže, već i na svaki način pomaže svoj rodni kraj. Rado Savić s velikim poštovanjem objašnjava da je zahvaljujući mladom mašinskom inženjeru Novici Kneževiću, u potpunosti opremljena lokalna vatrogasna jedinica, uključujući ne samo kamione i zaštitnu opremu, već i one alatke koje druge vatrogasne jedinice još nemaju, poput klješta za otvaranje vozila.
- Zahvaljujući Zlatku Stojanoviću upoznao sam gradonačelnika Salcburga koji nam je donirao mercedesove kamione za odvoz čvrstog otpada, a zatim i opremu za naše škole. Tu je i Jadranko Lešić, odbornik u Vofortu, u Austriji, koji je zaista izuzetan aktivista u srpskoj dijaspori. Skoro je organizovao donatorsko veče u ovoj zemlji za manastir Rožanj kada je prikupljeno 5.000 evra. Prethodno je novac obezbeđen i donatorskom večerom organizovanom u Švajcarskoj - ističe načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Prema zvaničnoj evidenciji, sa ličnom kartom Lopara u rasejanju je oko 5.000 ljudi. Najviše ih je u Švajcarskoj - oko 3.000. Od 2010. u Švajcarskoj postoji i Udruženje Majevičana, verovatno jedno od najorganizovanijih zavičajnih udruženja u dijaspori, posebno kada je reč o humanitarnom radu i podršci školama, crkvi i stipendiranju mladih.

Mnogo je viđenih Majevčana koji su uložili u rodni kraj. Među prvima je to uradio Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, ujedno i jedan od uspešnijih hotelijera u ovoj zemlji.

Stevanović je do sada u Lopare, u različite poslove investirao više od dva miliona evra. Počeo je hotelom kojim bi se dičio i Beograd, a nedavno je izvršen tehnički prijem stambene zgrade sa 36 stanova.

- Ideja je da naše ljude koji su stekli penziju na zapadu vratimo u rodni kraj tako što ćemo im ponuditi komforne, udobne stanove, a zatim moderan Dom zdravlja, servisne službe, odnosno sve što imaju i tamo - objašnjava načelnik Rado Savić.

Poništio švajcarsku vizu

Predsednik opštine Lopare, Rado Stanić je "dijasporsko dete", ali za razliku od drugih on sebe nije pronašao u inostranstvu.
- Kada sam završio Medicinski fakultet u Beogradu, otišao sam za Švajcarsku, ali se tamo nisam snašao. Moji roditelji su se vratili 2006, a ja četiri godine kasnije. Tada sam i poništio C vizu. Jednostavno više nisam mogao. Kada sam srećan otišao u Dom zdravlja i rekao da sam se vratio i da bih da radim nisu mogli da veruju i rekli su mi: "Ti nisi normalan što si se vratio". Ipak, nisam se pokajao - priča Rado Savić koji je u međuvremenu specijalizovao ginekologiju.

Među uspešnim dijasporcima koji su uložili u rodni kraj su i Radislav Đokić iz Švajcarske, čija firma Metal sve svoje proizvode izvozi upravo u ovu zemlju, pa Goran Gajić iz Smiljevaca koji je kompletnu proizvodnju jahti, iz Austrije preselio u ovo planinsko selo, ali i Dragan Jović rodom iz Priboja, a već decenijama u Austriji.

Jović je do sada u izgradnju novih voćnjaka uložio više od pola miliona evra, a u Gornjem Mačkovcu je u toku sadnja novih 21.000 stabljika šljive koja se obavlja po svim svetskim standardima i u saradnji sa Institutom za voćarstvo iz Čačka.

- Majevica je nekada bila nadaleko čuvena po voćarstvu, a šljiva je bila zaštitni znak Lopara. Međutim, što zbog rata, a što zbog činjenice da voćnjaci moraju da se zanavljaju, ova grana poljoprivrede je bukvalno propala. Vraća se na velika vrata, a Jović planira i izgradnju hladnjače, a zatim i šušare što će omogućiti i značajniji izvoz - navodi načelnik opštine.

Poslednja nedelja jula je već šest godina po pravilu predviđena za Dane dijaspore.

- Ova manifestacija je podeljena u više segmenata: kulturni, sajamski i ekonomski, a okupi više od 5.000 ljudi. U sajamskom delu programa predstavljaju se svi proizvodi karakteristični za naš kraj, a poslednjeg dana, u okviru Privrednog saveta Lopare, organizujemo Biznis forum na kome se dijaspori predočava kako i u šta treba ulagati - nabraja Rado Savić.

Sutra - Reporteri "Vesti" na granici dva entiteta BiH (6): Za mlade bazen i klizalište
 

2024 © - Vesti online